Как да се справяме с едем при ниско налягане

Промяната в хормоналния фон, който се проявява ввремето на бременността в тялото на жената, засяга, наред с други неща, силата на кръвното налягане върху стените на кръвоносните съдове. През първото тримесечие кръвното налягане на очакватящата майка обикновено се понижава, макар и не задължително. Това е норма, но въпреки това има рамки, извън които ниското налягане представлява заплаха за бременността, бебето и генеричния процес. Ето защо, ако сте склонни към понижено налягане - бъдете нащрек.

Причини за понижаване на налягането по време на бременност

Както казахме в началото на статията, основнатапричината за хипотония по време на бременност е промяна в хормоналния фон. Естественото понижение на кръвното налягане през първия триместър има специфична функция, замислена от природата: при условията на образуване на нови съдови мрежи това състояние е по-полезно за организма. Следователно, уникално, хипотонията в ранните стадии е по-добра от хипертонията.

Но ниското кръвно налягане също може да бъде симптомедно от сериозните заболявания. Например, тази цифра пада с пептична язва. инфекциозни заболявания, алергични състояния, надбъбречна недостатъчност или щитовидна жлеза и други заболявания. Поради това е важно да информирате Вашия лекар, че кръвното налягане е спаднало. В допълнение, артериалната хипотония често придружава токсикозата в ранните стадии на бременността, поради постоянно повръщане.

Признаци на ниско налягане при бременност

При различните жени се наблюдават някои признаци на ниско кръвно налягане, но най-често те се придружават един друг:

  • гадене;
  • слабост;
  • сънливост;
  • бърза умора;
  • виене на свят;
  • потъмняване в очите;
  • шум или звънене в ушите;
  • усещане за липса на въздух;
  • припадък.

Норми за намаляване на налягането по време на бременност

Нормално артериално налягане извън бременносттаварира от 90/60 до 140/90. За всички те са техните индикатори, в които човек се чувства добре или нормално. Но по време на бременност, както казахме, те могат да се променят в една или друга посока. Приемливо колебание е промяната в кръвното налягане до 10%. Ако налягането падне повече, то вече трябва да бъде повишено.

Много жени вярват, че ниското кръвно наляганебременността не е опасна, ако те не губят съзнание и могат да се движат самостоятелно. Но опасността от заболяването се дължи на факта, че при ниско артериално кръвно налягане не циркулира добре плацентата. и доставянето на хранителни вещества и кислород към плода се забавя. Това означава, че детето изпитва недостиг в него, плацентарната недостатъчност се развива с всичко, което следва. И в следродилния период може да се появят трудности, свързани с ниското кръвно налягане. Ето защо, дори ако натискът Ви обикновено е бил понижен, не трябва да позволявате силно падане по време на бременността.

Как да се справяте с ниско налягане по време на бременност

В никакъв случай не се обръщайте към аптекаталекарства за повишаване на налягането без консултация с лекар. Например, същият Eleuterococcal увеличава не само кръвното налягане, но и тона, включително матката. Поради това е по-добре да се направи с импровизирани средства: сладък черен чай с лимон, доматен сок, зеленчуци от магданоз - всеки е помаган от нещо свое.

Някои съветват да ядат сол или да пияткафе. Както знаете, със солена по време на бременност, трябва да бъдете изключително предпазливи, а кофеиновите храни и напитки (включително кафе, чайове, шоколад) не трябва да се пренебрегват. Ето защо най-разумното е да се консултирате с лекар относно някоя от тези препоръки.

Но точно това няма да навреди, но ще отида самоупотребата на бременна жена с хипотония - оптимален режим на деня, достатъчно балансирана диета, адекватна почивка, ходене на открито. Ако нямате противопоказания, регистрирайте се за аеробика или други упражнения за бременни жени. Но не отказвайте да ходите по разходки. И ще забележите, че това наистина работи!

Специално заberemennost.net - Елена Кичак

Свързан софтуер