Клетъчен оток

Оток на мозъка се развива с различни мозъчнипатологични процеси и е фактор до голяма степен определя смъртност. Той играе важна роля в мозъчна травма, мозъчен инсулт, тумори и абсцеси на мозъка, както и енцефалит. менингит, по време на хипоксия; хиперосмоларитет, смущения, дължащи се на осмотичното равновесие диализа или кетоацидоза, както и оклузивна хидроцефалия. "Оток на мозъка" и "мозъка подуване" са синоними и се определя увеличаването на обема на мозъка чрез увеличаване на съдържанието на вода и натрий. Местно и генерализирано, но умерен оток може да бъде асимптоматична, с незначителни прояви изразения местен оток може да доведе до тежки фокусни признаци izovany общ оток на мозъка може да доведе до tentorial или тилната херния.
Има три вида мозъчни отоци: вазогенна, клетъчна или цитотоксична, интерстициална или хидроцефалична. Вазогенният вариант е свързан с повишаване на пропускливостта на капилярите. Тя е по-често в клиничната практика: в тумори и мозъчни абсцеси, инсулт и инфаркт, мозъчен контузия и менингит. В тези случаи едемът често се локализира около основния фокус, причинявайки фокални симптоми, които често са по-вероятни. оток, отколкото първичните увреждания. оток на клетки или цитотоксични се характеризира с подуване на клетъчни елементи на мозъка (неврони, глия, ендотелни клетки) със съответно намаляване на съдържанието на екстрацелуларната течност. Наблюдавана с дифузна мозъчна хипоксия и остра хипосолмография, която може да бъде причинена. Натриев изчерпване на резерви или неподходяща секреция на антидиуретичен хормон или хипофизната нарушение осмотично равновесие (в хемодиализа или кетоацидоза). Клиничните прояви обикновено не разполагат с местен характер и се проявяват като сънливост, която се превръща в ступор или кома, или конвулсивни заболявания. При исхемични състояния често се наблюдава комбинация от вазогенен и клетъчен оток. Gidrotsefalichny или интерстициален оток - повишено съдържание на вода в мозъка (предимно извънклетъчен) - вижда в хидроцефалия.

Признаването на вида на отока влияе върху избора на методтерапия. При вазогенен оток се предписват големи дози глюкокортикоиди (дексаметазон). Когато се използва клетъчната форма, осмотерапия (хипертоничен разтвор на манитол) или диуретици (фуроземид, уреит, диакарб).
    Можете също така да видите:</ li>
  • Хепатоцеребрална дистрофия (болест на Уилсън-Ковалов)
  • главоболие
  • Невралгия на тригеминалния нерв
  • Тумори на гръбначния мозък