Оток на рамото

Сърцевинно-брахиалните синдроми са комплекс от симптоми,развиваща се в поражението на цервикалните корени и брахиалния плексус и се характеризира с усещане за болка с различна интензивност, парестезия. мускулна слабост, промяна в цвета на кожата (бледност, цианоза) в областта на предните крака, ръката.
Произходът на цервико-брахиалните синдроми може да бъдее причинена от дегенеративно-дистрофични промени в гръбначния стълб. тумори на гръбначния стълб или врата, травми (фрактура на ключицата и първите ребра с изместване на фрагментите) и други патологични фактори.
Прогресивно развитие на остеохондрозата в шийката на маткатагръбначния стълб е най-често след възраст 40 и се придружава от деформация на гръбначната органи и образуването на костни образувания (остеофити) и междупрешленните херния. синдром на болката в формата на неугасим остър, заяждането, самопробиващ, дърпане болка настъпва след физическо натоварване на шийните прешлени, след предишна инфекция и така нататък. Болката на шийните прешлени излъчване на раменния пояс, предмишницата и китката. Палпиране на паравертебрални точки на шийните прешлени е болезнено. Х-лъчи определя чрез вариране на тежестта на симптомите на дегенеративни заболявания диск и спондилоза.
Вродени фактори, причиняващи компресиябрахиален плексус, цервикално ребро или фиброзна дегенерация със смяна пред мястото за закрепване на средния стълбищен мускул. Клинично, тази аномалия се проявява чрез болка по вътрешната повърхност на рамото. в цялата ръка. Болката може да бъде стреляща, зачервена, изгаряща. Те се появяват и растат към края на работния ден. Болката зависи от позата. Повдигането и поддържането на лакътя, накланянето на главата настрани води до отслабване на болката. Болките се комбинират с хиперестезии, парестезии или анестетици в ръката (вж. Чувствителност). Има намаляване на силата в ръката, атрофия на мускулите на ръката и предмишницата, вегетативни разстройства.
Причината за появата на сърдечно-брахиални синдромимогат да бъдат доброкачествени и злокачествени тумори. Доброкачествените тумори на багажника на брахиалния сплит като правило са невриноми. Размерите на неврина на брахиалния плексус могат да бъдат от няколко милиметра до 5-10 см.
С локализациите си над ключицата те обикновено са малки. С местоположението под клетъчните неврономи достигат големи размери и лесно достъпно палпиране.
Злокачествени тумори, възникващи в съседствос брахиален плексус, може да премине към тъканите си, причинявайки неподвижна болка по нервните жлези и загуба на моторни и чувствителни функции на ръката.
Пациентите със синдроми на цервико-брахия трябва да бъдат препратени от парамедицина към неврологичните болници за преглед.
лечение, При остра болка първатапърва помощ, а именно намаляване на напрежението на корените на гръбначния мозък на шийните прешлени в огънато рамо лакът фиксирана на забрадка, предписани аналгетици (Аналгин, аминопирин). В условията на неврологично болница в остеохондроза на гръбначния стълб, понякога прекарват разтягане, физиотерапия. При компресиране на брахиалния плексус и кръвоносните съдове в случай на повреда на консервативна терапия, хирургична интервенция (отстраняване на междупрешленните херния, допълнителни ребра, хипертрофична разностранен мускулна дисекция, трептене фрагменти ключицата, ребра, отстраняване на тумора).

Сърцевинно-брахиалните синдроми са група от синдроми,характеризираща се с болезнени усещания в различна степен, простиращи се от областта на шията или рамото до горния крайник. Болезнени синдроми в цервико-брахиалния регион се наблюдават при около 10% от пациентите с периферни нервни заболявания.
Най-честата причина за болка в цервико-брахиалнатарайонът е участието в патологичния процес на нервните структури на шията, в резултат на дегенеративни промени в шийните прешлени. Много по-малко подобни симптоми могат да бъдат придружени от подуване на шийните гръбначния мозък или корени, прешлени или врата тумори, както и някои от аномалии на региона на шийката на матката.
С дегенеративно-дистрофични лезиигръбначен корен компресия възниква, тъй като обикновено варира съотношението между прешлените, междупрешленните диаметър форамен намалява, задна херния междупрешленните дискове може да се образува; и най-накрая страничната средата латерална локализацията води до свиване на корени в гръбначния канал. Постепенното хода на остеоартрит придружава от деформация на гръбначната органи и образуването на костни образувания - остеофити който може да расте вентрално, странично, в лумена на междупрешленните отвор и дорзално в гръбначния канал.
Наред с промените в междупрешленните дискове иразвиват дегенеративни костен апарат и реактивни промени в сухожилията и меките тъкани на гръбначния стълб - има фиброза жълт сухожилия и обвивки корени, запечата епидурално мазнини, венозна стаза, нарушена циркулацията на гръбначно-мозъчната течност и лимфа, наблюдавани промени в гръбначния мозък.
Промяната в гръбначния стълб е причинатадразнене или компресия на гръбначния нерв корени, не само, но също така и на гръбначния артерия и нерв, границата на шийните симпатична багажника и самата гръбначния мозък. Най-засегната е най-подвижната долна цервикална гръбнака (СVVII ).
Болестта обикновено се развива след40 години; Лица, които са претърпели травма на гръбначния стълб или които работят в неблагоприятни условия, могат да се разболеят в по-ранна възраст. Проявлението на заболяването може да бъде улеснено от претоварване на гръбначния стълб, неудобни движения на главата и шията, внезапни температурни колебания. Жените са болни по-често от мъжете. Появата на първите симптоми на заболяването при жените често съвпада с нарушение на менструалния цикъл.
Болков синдром под формата на упорити, болезнени,пробиване, издърпване на болка с различна интензивност възниква след физическо натоварване, след инфекцията и понякога без видима външна причина. Болката е локализирана в долната част на гръбначния стълб, облъчена в предния крайник, рамото, предмишницата и ръката. Те могат да бъдат придружени от болка в гърба на главата, в областта на интерлопара, в гръдната кост; с локално локализиране на синдрома, понякога има болки в сърцето, които наподобяват ангина.
Главата на пациента и гръбначния стълбобикновено са фиксирани. Главата е леко наклонена напред и понякога настрани. Наклонът на главата е болезнен. Движението в цервикалния район може да бъде придружено от криза. Болезнено палпиране на спинозни процеси и интерстициални пространства в цервикалния район. Болката обикновено се разпростира надолу от шията към периферията. Типични са т.нар. Дорзолатерални болезнени полета, които улавят задната външна повърхност на рамото и рамото. Типични точки, при които натискът предизвиква болка: между напречните процесиIII -тиаз на предния ръб на трапецовия мускул, вподклавианска опора на нивото на короидния процес, между акромиалния процес и голямата туберкула на рамото. Натоварването по оста на гръбнака, когато главата е наклонена към страната на лезията, причинява болка в ръката. При остри случаи на заболяването, свързано с тежки физически свръхнатоварвания, можете да забележите изразена контрактура на мускулите на шията и раменния пояс.
От областта на рамото и рамотополовината от пациентите се разпространяват на ръката и ръката. Тук, по-често, отколкото в проксималните отделения, има парестезии. В случай на разпространение на радикуларни нарушения на дисталния крайник е клинично възможно да се определи съвсем ясно нивото на лезията и засегнатия коренец.
С дискова херния или остеофити при СIVV Въздейства на гръбнака CV, С това, болка от областта на цервико-брахияразпределени върху външната повърхност на ръката на гърба на първия пръст. В същата зона могат да се открият и нарушения на чувствителността. CV на гръбначния стълб се придружава от понижаване или загуба на рефлекса от мускула на рамото на бицепса, силата на флексорите на предмишницата намалява.
С патология на нивото на интервертебралния диск СVVI страда преобладаващо гръбначния стълб СVI, Болката се простира по протежение на дорзалната повърхност на предмишницата и за преместване на задната II, III и IV на пръстите, силата намалява трицепс мускула рефлекс се намалява или падне с него.
Спина СVII е повлияна от участието на междупрешленния диск С в дегенеративния процесVIVII, Болки и нарушения на чувствителностталокализирани по унната повърхност на ръката и V пръст. Разстройствата на чувствителността в зоните на засегнатите корени не са груби, по-често се идентифицират зони на хипоестезия с области на хиперпатия. Моторните нарушения се развиват по-късно чувствителни и рядко достигат степента на пареза.
Монореализирана картина на неврологичнитенарушенията се проявяват само при 1/3 от пациентите. При останалите пациенти два или дори три корена са засегнати по едно и също време. Съществуват и двустранни форми на лезии с радикуларна болка.
Гърчният гръбнак може да бъде остър,имат ремитиращ характер, изострян след излагане на различни патогенни фактори или хронична форма на курса. Интензитетът на синдрома на болката може да бъде различен. Природата на болката до голяма степен се определя от степента на участие на автономните части на нервната система. С участието си болките са особено болезнени, зоните им стават по-често срещани.
Заедно с компресиятаНарушения Ya Ю Popelyansky предлага да се отпуснат на група рефлекс синдром neurodystrophic врата-рамо, на което той приписва замръзнало рамо, синдром на предната разностранен мускул, епикондилит, врат "болки в гърба".
Плералопатия периартрит се характеризира состра болка в раменната става, рязко ограничаване на движенията в нея. Хиперестезията се открива в зоната на инвазия на кожния клон на аксиларния нерв. Болката може да излъчва до врата, лакътя, пръстите на ръката. В процеса обикновено се включват периартикуларни тъкани: стените на лигавиците, подуването на сухожилията, в тях се отделят варови соли.
Развитие с цервикална остеохондрозарефлекс спазъм предната разностранен мускул (skalenus синдром, синдром Nafftsigera) води до свиване на невроваскуларните снопа, което се проявява с болка в предмишницата, и лакътния части на четката. Четката става студена, цианова. Ролята на допълнителни ребра в началото на синдрома на Scalenus е отхвърлена от повечето автори, тъй като се среща еднакво често при липсата на такива.
При синдром на масканус е сходен механизъм на синдромаРайт. Характеризира се с болка в гръдния мускул с преобладаващо облъчване на болка в рамото, бланширане на ръката. С отстраняването на рамото може да се наблюдава изчезването на импулса върху радиалната артерия. Механизмът на този синдром, описан като независимо заболяване, се състои в изстискване на невроваскуларния пакет с малък гръден мускул; при накланяне на рамото, той се притиска срещу короидния процес на върха. Синдромът се проявява с вариантите на подклавичния регион, благоприятни за неговото развитие. Тя възниква след остри и необичайни движения на раменната става.
Изключително редки болки в ръката саса причинени от аномалия на големи съдове, осигуряващи кръвоснабдяване на горния крайник (синдром на Paget-Shreter). В този случай, може да има снимка на артериална недостатъчност с бледност четка и отслабване импулс на радиалната артерия или венозна недостатъчност често придружени от подуване на ръцете.
Почти най-често трябва да се срещнетес врата рамото болка, причинена от шийката на матката остеохондроза. В тези случаи диагнозата на заболяването, се основава на историята, типичен характер на болката, неврологични данни за изследване, както и рентгенови лъчи на шийните прешлени. Когато рентгенова обикновено показва различна степен на дегенеративни заболявания диск и спондилоза на фона на разрушителното статично. Рентгенографии направени в задната, отстрани и наклонено (3/4) прогнози могат да открият отстраняване на шийните лордоза или кифоза на сегмент, диск намаляване на височината, нарушение на конфигурацията на гръбначната органи, стесняването на междупрешленните отвор, задната вертебрални остеофити. Тежестта на клиничните симптоми не винаги съответства на степента на рентгенографски промени на гръбначния стълб.
В повечето случаи диагностицирането на типични цервико-брахиални синдроми не създава затруднения.

лечение, особено с остра болка, е по-добре да се води в болница.
С цервико-брахиални синдроми, причинени отцервикална остеохондроза в комплексните терапевтични мерки включват разтоварване на шийните прешлени, което се постига чрез въвеждането на картон и памучно марля (тип Schantz) превръзки, специална пластмаса клип или скоба врата. Препоръчва леко сцепление на шийните прешлени, което може да се извърши ръчно или с помощта на линия Glisson с товар от 2 кг 6 до два пъти дневно в продължение на 10-15 минути.
При остра радикуларна болка,Novocaine на предното стълбище (1% разтвор - 5-10 ml). Вегетативният компонент на синдрома на болката, особено при периартрит на болестта, се понижава значително или престава след блокадата на Novocain на звездния възел и страната на лезията.
Да се ​​намали напрежението на корените на ръкатапрепоръчително е да го поставите на кърпа. Във всички болкови синдроми показва използването на аналгетици (аминопирин, Аналгин и др.), С остри болки в продължение на няколко дни е допустимо да се използва в комбинация с лекарства, понижаващи чувствителността агенти (дифенхидрамин Belloidum, В-комплекс витамини).
С cervico-brachial синдроми (с изключение напричинени от тумори) предписват физиотерапевтични процедури - диадинамична терапия, ултразвук в цервикалната област, електрофореза с нонокаин, дикаин, хлор. Използването на термични процедури върху областта на шията с остеохондроза води до влошаване на болката.
Консервативно интегрирано лечение в повечетоот случаите е ефективен. Въпреки това, синдромът на болката и увреждането могат понякога да продължат 2-3 месеца. При ниска ефективност на консервативното лечение, се извършва курс на рентгенотерапия (аналгетични дози) върху шийния гръбнак от антеро-външните и задните външни полета.
Пълна липса на консервативно лечение спродължаващата позиция болезнен радикуло-вегетативен синдром в резултат на тези цервикални остеохондрози дава основа за обръщане към хирургични методи на лечение.
Пациенти с цервико-брахиални синдроми произвеждатследните операции: формонотомия с декомпресия на корена, отстраняване на херния диск след хемиаминектомия или ламинактомия, предна спондилодея на засегнатия сегмент на гръбнака или някои от тези интервенции.