Подуването на ушите причинява

Автор администратор | 18.05.2015

Какво да направите, ако има външно лице в ухотозвучи: бръмченето, шум, шум? Спомням си като дете, когато шум в ушите, попитайте някой от семейството: "В коя обеци?" Е, това е да се отгатне. Звънене краища бързо и да забравите за нея. Но това е дете.

Ако не сте срещнали такова неудобство, то тогаваимате късмет. Изглежда, че такива "глупости" могат да доведат човек до нервно разпадане. И това изобщо не е "глупост". Причините за чукане в ухото могат да бъдат различни и понякога дори опасни. Шум в ухото, в медицината се нарича шум в ушите - това не е болест, а един от симптомите на заболявания на вътрешното и средното ухо, сърдечно-съдовата патология и други причини.

Причини за удар в ухото

Болести на средното и вътрешното ухо

Най-безвредната причина може да бъде сяра - натрупване на ушна кал и запушване на ушния канал.

Отит - възпалително заболяване на средното ухо

Evstahiit (тубо-отит) възпаление на Евстахиевата тръба и тъпанчевата кухина

При възпалителни процеси може да има нарушение на активността на слуховите клетки, което води до изкривяване на входящите сигнали. И пациентът чувства шум, звънене и пулсации.

С тези проблеми освобождаването на ушния канал от натрупаната сяра или лечението на възпалително заболяване може да бъде начин да се отървете от външния шум в ушите.

Най-често удар в ушите се появява при възрастните хора. И за тази възрастова категория, сърдечно-съдовата патология е най-честата причина за шума.

Атеросклерозни васкуларни промени(холестеролни плаки и загуба на еластичност) водят до това, че кръвта не може да циркулира свободно през стеснените кръвоносни съдове и поради нарушаване на еластичността свиването на съдовете не започва да съвпада с ритъма на сърцето. Именно при атеросклерозата пулсацията от общия ритъм става чута. С тази сърдечно-съдова патология се появява удар в ухото или се увеличава в склонната позиция. При ходене пулсацията постепенно изчезва.

Хипертония и хипотония. При дадените нарушения поради прекомерно или недостатъчно налягане се променя тонусът на съдовете, включително капилярите на вътрешното ухо. А човек има усещане да чува движението на кръвта през кръвоносните съдове. Пулсацията в ухото при пациенти с хипертония е много чести симптом.

Анатомичните дефекти на съдовете, разположени в близост до клетките на вътрешното ухо, могат да причинят шум в ушите.

Малформацията и аневризмът също са причините за шума в ушите.

Артериовенозна малформация е патологична връзка между вените и артериите в мозъка, най-често е вродено заболяване.

Аневризма на церебралните съдове е разширение на мястото на съда поради вродена или придобита дефект на съдовата стена.

Тези заболявания са много сериозни, така че не можете да пренебрегвате ударите в ушите си. Ужасно усложнение може да бъде разкъсване на стената на кръвоносните съдове и кръвоизлив.

При атеросклероза пулсацията в ухото често не съвпада със сърдечния ритъм, а при всички други сърдечно-съдови патологии ударът в ушите съвпада с пулса.

Нарастващ тумор в мозъка или гръбначния мозък,във врата или ухото с увеличаване на компреси околните тъкани (включително кръвоносните съдове и нервни окончания), което причинява странични звуци в ухото. При туморите обикновено се появява шум на засегнатата страна на тумора. Само в лезии на шийните прешлени (което рядко се случва) е налице почука и от двете страни.

С травматични мозъчни наранявания или травми на ухото може да предизвика шум в ушите, причинени от лоша циркулация, компресия на тъкан, подуване и така нататък. Но тези нарушения са с временен характер.

Причините за удара могат да бъдат:

Миоклонията - внезапното появяване на потрепване на мускулна група в ухото, конвулсии, спазми също може да причини удар в ухото.

Понякога пулсации се появяват по време на бременност. Това се дължи на нарушаването на метаболизма на водната сол и отока на тъканите.

Нарушения на щитовидната жлеза.

Анемия и липса на жизнено важни витамини в тялото

Неконтролираното използване на някои лекарства (аспирин) може да причини увреждане на клетките на вътрешното ухо и това води до изкривяване на входящите сигнали.

Ако имате удар в ухото си, какво трябва да направите?

Ако почукате на ухото не преминава за кратко време, винаги трябва да се консултирате с лекар. Да, трябва да призная, че не може да издържи дълго шумове - те създават изразен дискомфорт.

Започнете с отоларинголог. При липса на патология от страна на слуховия орган, най-вероятно лекарят ще ви насочи към невролога. Много е важно диагнозата да се диагностицира правилно, защото можете да се отървете от шума в ушите само, като елиминирате причината за възникването му.

Когато има шум поради сърдечно-съдови заболяванияпатологиите предписват лекарства, които подобряват притока на кръв към мозъка и метаболитните процеси в него, вазодилататорни лекарства, седативни хапчета и антидепресанти. Препоръчва се да се яде добре, с преобладаване на нискомаслени храни в храната, изключване на сладкиши и умерено упражнение.

В други случаи, да се елиминират шум използване антихистамини и антиконвулсанти, методи за физическа терапия, лазерна, pneumomassage. Понякога е необходима хирургическа интервенция.

Причините за шума в ушите са много и нете винаги могат да бъдат открити, особено когато слуховите клетки са повредени. Диагнозата може да продължи няколко месеца и трябва да бъдете някак си настроен да живеете в такъв дискомфорт. И не винаги е възможно елиминирането на шума напълно. Възможно е обаче да се облекчи състоянието на пациента. Ето защо, ако имате дискомфорт в ухото си, не забавяйте пътуването до лекар.

Предотвратяване на шум в ушите

Въпреки многото причини за шума в ухотонай-честите са възпалителните заболявания на органа на слуха и атеросклерозата на мозъчните съдове. Следователно, превантивните мерки трябва да са насочени към борба за съдово здраве и своевременно лечение на инфекциозни заболявания, които причиняват възпаление на ухото.

Защитете ушите си от остри и силни удължениязвучи. Ако работите в шумно производство, използвайте защитна слушалка. Да си почиваме. Слушайте мълчанието, вихрушката на потока и шумоленето на листата.

Използвайте по-малко сол, тъй като солта забавя водата и причинява подуване на тъканите.

Избягвайте пушенето, не употребявайте кофеин, съдържащ напитки, се грижете за нервната система.

Ако се интересувате или не сте получили отговори на всички въпроси, изслушайте мнението на лекарите

Авторът на сайта за здравословен начин на живот "Спаси себе си" Людмила