Оток с нараняване на коляното

Коляното нараняване е увреждане на околните меки тъкани, което е причинено от травма. Има няколко вида наранявания на коляното:
- без фрактура;
- с фрактура на костите, разположени във вътрешността на ставата;
- без изместване;
- с изместване на ставата.
Натъртване може да бъде пълно, когато всички стави са повредени и частично, когато увреждането не засяга всички части на ставата. Какво може да се повреди при частично нараняване?
1. лигаментите на коляното, включително вътрешните стъбла;
2. хрущял на колянната става;
3. мускулите около ставата;
4. сухожилия на периартикуларните мускули.
Натъртване не може да се случи без никаквитравматичен фактор. В повечето случаи нараняването е вътрешно или в резултат на спорт, когато човек попадне на коляното си. Натъртванията се причиняват по-рядко от ударите и действието на компресивните сили в областта на колянната става. Това може да се случи, например, по време на автомобилна катастрофа. Независимо от това, не е важно, по каква причина е настъпила кръвонасядане, важно е - възможно най-скоро да започне лечението.
МКД 10 класифицира нараняване на колянната става до 9 клас, на група болести, причинени от външни причини.

Натъртването е едно от най-често срещанитенаранявания на колянната става. Тя може да се появи както при деца, така и при възрастни. За съжаление, не всеки знае колко сериозни могат да бъдат последиците, би изглеждало, просто натъртване. И на определена възраст, тази травма може дори да стане животозастрашаваща, особено ако има някакви усложнения.
В някои случаи, ако вредата не е биласе излекува, човек губи способността си да ходи нормално поради силна болка в областта на колянната става. Остеоартритът често започва да се развива след нараняване на коляното, включително натъртване. Ето защо не мислете, че натъртването ще изчезне само по себе си, трябва да започнете лечението. В края на краищата, натъртването се лекува по-лесно от артрозата на коляното от 2-ра степен (когато има очевидни признаци на артроза). Лечението на това предизвикано от увреждане заболяване включва: диета за артроза на колянната става. многобройни лекарства и физиотерапия. Трябва да промените изцяло начина си на живот. Поради това е по-добре да се лекува натъртване и да продължите да живеете пълноценен живот.
За съжаление, не може да се предвиди натъртване, както при всяка друга травма, поради което превенцията (с изключение на мускулното укрепване и правилното хранене, укрепването на ставите) не съществува.

Има мнение, че лечението на натъртване е много проста ине изисква лекар. Уви, това е напълно погрешно, тъй като щети могат да бъдат причинени по много различни причини. Диагнозата "нараняване на коляното" се поставя само когато са изключени други травми, които имат много сериозен характер.
За точно диагностициране и, съответно,назначете подходящо лечение, прилагайте набор от различни методи: попитайте пациента за последиците от нараняването (подуване, болка, подуване и т.н.), направете рентгенография, която показва най-надеждния резултат. Не се препоръчва да се палпира областта на засегнатата колянна става, тъй като докосването може да бъде придружено от много силна болка.

В някои случаи може да настъпи нараняване на колянотовъзраст, включително деца, тъй като те постоянно се движат. В повечето случаи заразата е предшествана от падане на коляното или удар върху нещо. Понякога дори и най-непретенциозното джогинг може да предизвика нараняване на колянната става.
Основният симптом на синина е остра болкаобластта на колянната става, по-специално, на мястото на нараняване. Някои пациенти съобщават за почти непоносима болка. На травмирано място се появяват промени в цвета на кожата, подуване и подуване. Това се дължи на хемартроза, т.е. с кървене в ставата. Ако лечението не започне навреме, пациентът може дори да загуби съзнание.

Първа помощ с нараняване на коляното

За да се сведе до минимум въздействието на нараняването, е важно да предоставите първа помощ преди да отидете в болница или център за травми. Какво трябва да направя?
- Доколкото е възможно, предпазвайте повредената връзка.
- Напълно премахване на тежестта върху ранения крак.
- Нанесете лед, за да премахнете подуване, подуване, намаляване на болката и бавен кръвоизлив в кухината на колянната става.
Прекратяването на кървенето е изключително важно, защото хематомът, образуван в резултат на хемартроза, компресира окончанията на нервите и усилва болезнените усещания.
Ако на улицата се появи кръвонасядане и за премахване на подуване, болка и подуване няма нищо, трябва спешно да се обадите на линейка. Какво трябва да направя, докато дойде докторът?
- Седни на пейка и повдигнете ранен крак. Това е необходимо, за да се намали потокът от кръв към увреденото коляно.
- За да намалите болката, подуването и подуването, можете да приложите върху повредено коляно, например бутилка с охладена напитка.
Не забравяйте, че за най-ефективното лечение иза да се избегнат усложнения, е необходимо лечението да започне възможно най-скоро. Ако сте получили нараняване на коляното, отложете вашите дела и отлагайте назначенията, преди всичко трябва да се грижите за вашето здраве.

Как да се лекува травма на коляното?

Всяко нараняване на коляното изисква внимателно лечение испециален подход и натъртване не е изключение. В края на краищата тя се съпровожда не само от синдрома на болката, но и от оток, кървене и подуване на периартикуларните тъкани. При силна болка лекарят го отстранява с помощта на специални медикаменти. Препаратите за лечение на възпаление на коляното със синини са най-често НСПВС, т.е. те принадлежат към групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Често се използват и специални мехлеми, които помагат за намаляване на хематома. Но такова лечение трябва да се съгласува с лекаря, за да се избегнат странични ефекти.
С такова нараняване на коляното, като натъртване,Необходимо е да се намали болката, за да се премахне подуването на околните тъкани, така че туморът да не пречи на пациента. Поради това е важно да се отстрани натрупаната кръв от ставната кухина. Обикновено кървенето се елиминира с пункция, като се смуче кръвта на спринцовката от ставната кухина. След пункция, фиксиращата превръзка се поставя върху областта на коляното, като се ограничават движенията и се затопля повредената област. Благодарение на превръзката, подуване на тъканите и подуване практически не се случват.
След нараняване е важно да предпазите повреденитеза да ограничи двигателната активност, така че да се върне към нормалното. По правило възстановяването след нараняване на колянната става е средно 2-3 седмици. По време на рехабилитацията, лекарят може да предпише физиотерапия, която ще ускори възстановяването.
При тежки синини, когато не само подуване на тъканите и отоци, но и разкъсване на сухожилията, се налага спешно хирургично лечение. В такива случаи рехабилитацията е много по-дълга и по-трудна.

Информацията в сайта се предоставя само за информационни цели, не претендира за препращане и медицинска точност, не е ръководство за действие.

В никакъв случай не се самолекувайте. Консултирайте се с Вашия лекар!