Подуване на устните за алергии

Хейлит. Алергичната реакция на устните може да се прояви както на кожата, така и на лигавицата. Освен това на устните има алергично възпаление поради контакт с алергена. Най-важната характеристика на тези процеси се счита за алергична контактна екзема. Ако зачервяване и подуване на устните развиващите тъкан повърхностна ерозия. Възпалението се простира до съседни области на кожата.

Алергени най-често са козметичнисредства (червило). Светлочувствителни собственост, притежавана от някои оцветители (например, еозин, еритрозин В, кармин, родамин и анилин) и парфюм. Към тази група принадлежат алергени и други козметика (води за уста и паста за зъби), дентални материали, както и някои лекарства. Хейлит има изпълнители на духови инструменти е професионален алергично заболяване. В изключителни случаи, алергични реакции могат да бъдат причинени от храна. Специално място принадлежи на фотоалергични реакции.

Отокът на Куинке. Меката тъкан на устните е, заедно с векове, най-разпространеното място за развитие на отока на Куинке.

Стоматит. Дифузна форма. Слъзната мембрана на устата може да бъде засегната от контакта с алергена. Морфологичните промени не са толкова изявени, колкото устните. В този случай се наблюдава зачервяване, образуване на мехури и нодули, дефекти в покриващия епител, кървене. Често се засяга цялата лигавица на устата, особено ако процесите са причинени от разтворими алергени в слюнката. При ограничен контакт (зъбни протези), реакцията обикновено се извършва в съответната област. Пациентите се оплакват от изгаряне и сърбеж в устата, нарушение на вкуса и изобилна слюнка. Ако реакцията се локализира във фаринкса, тогава има усещане за задушаване и гадене.

Такива реакции могат да предизвикат многобройниалергени. Те включват дъвка, тютюн, сладкиши, лекарства, зъбни еликсири и пасти, храна и подправки. Специална роля играят зъбните материали, които се използват предимно за протезиране: използването на пластмаси увеличава процента на алергичните реакции (2-3%). Тези процеси се характеризират с пълно увреждане на контактната повърхност на лигавицата. Разграничаването на тези реакции от инфекциозни лезии е изключително трудно. Дразненето, причинено от протезата, причинява промени на място. Металите могат да причинят както локални реакции, така и проявления в зони, отдалечени от контакт (напр. Кожна екзантема).

Афтозен стоматит е обща патологияс болезнени язви на лигавицата на устата. Етиологията все още е неясна. В творбите на различни автори има случаи, при които е постигнат положителен ефект поради стриктното хранене, предписано от други индикации. Систематичните изследвания обаче не потвърждават алергичната етиология на тези процеси. Многократно се описва реакция от клетъчен тип, причинена от компоненти на оралната мукоза, въпреки че може да се дължи на увреждане на Т-линията на имунната система (положителен ефект на левамизол). Честотата на откриване на антитела срещу протеини на млечни продукти и други продукти може да не е причина за алергично заболяване, а после да се дължи на повишена абсорбция чрез увредена лигавица.

Слюнчените жлези. Повтарящи се заушки се наблюдават заедно с други прояви на алергии в дихателните и храносмилателните пътища, както и по време на десенсибилизация. Отчасти те могат да се считат за еквивалент на отока на Куинке. Понякога те водят до несъответствие с развитието на вискозна, желеобразна, богата на еозинофили тайна, която може да запуши отделителните канали. Рекурентната природа на заболяването дава възможност да се извърши диференциална диагностика с процесите на образуване на камъни с бактериално или вирусно възпаление. Алергените, които причиняват тази реакция, са малко проучени, тъй като са относително редки.

Диагностика на алергични заболявания на устните и гърдитеустната кухина. В тези ситуации се използват традиционни проби от идентификация на алергените. Резултатите са по-убедителни, ако естественият контакт с алергена се симулира. За да се идентифицира контактната сенсибилизация - най-честата форма на алергия на тази локализация - се препоръчват два метода:

Прилагане на кожен тест. който е доста надежден при хейлити, но може да се използва и за откриване на сенсибилизация на лигавицата. Вернер предложи преди теста да инкубира алергена със слюнка в термостата. Ако има съмнение за реакцията, причинена от материала на протезата, инкубацията продължава 120 часа. Междинните полимеризационни продукти играят важна роля, поради което се препоръчва пробата да се прояви с частично полимеризирани съединения.

Тестове за приложение върху лигавицата. Чрез прилагане на алерген към лигавицата на устата естественият контакт с алергена се симулира със стоматит и подобни заболявания. Проблемът е да се осигури достатъчно дълъг фиксация на материала върху изследваната повърхност. Туфт предложи да се приложи материалът с тампони. По-надежден метод за Spreng: в плочата на протезата се правят канали, където е поставен тестовият материал. Както при кожните тестове, резултатите се оценяват след 24 или 48 часа.

Кожните тестове се препоръчват да се провеждат само при реакции, предизвикани от хематогенни (особено оток на Quincke), както и при паротит.

Пробите за елиминиране имат същото значение като товаи провокативен. Методът за извършване на теста зависи от анамнезата. Спешен метод е предложен от Spreng за изследване на стоматит, причинен от протези. Повърхността, съседна на лигавицата, е направена от неалергичен материал (например златно или калаено фолио). Възпалението, причинено от протезни материали, изчезва в рамките на няколко дни.