Подуване на гениталните органи при жените

Как лекарите наричат ​​това заболяване?

Какво представлява тази болест?

Тъй като вулвата (външните гениталии) ивагината е разположена една до друга, възпалението на един орган обикновено води до възпаление на другия. Вулвовагинитът е засегнат от жени от всички възрастови групи, повечето жени са преживели тази болест в живота си. Лечението е добро.

Най-честите причини за това заболяване:

? инфекция с трихомона, едноклетъчни организми, които обикновено се предават по време на сексуален контакт;

? инфекция с гъби; често наблюдавани ввреме на менструация; бременните жени са по-склонни от другите да бъдат заразени, както и да приемат перорални контрацептиви с диабет и да преминат широкоспектърно антибиотично лечение;

? бактериална инфекция (напр. гонорея);

? вирусна инфекция (генитални брадавици или херпес вирус на гениталната локализация) обикновено се предава по време на сексуален контакт;

? атрофия на вагиналната лигавица в периода на менопаузата, причинена от понижаване на съдържанието на естроген, което допринася за бактериална инвазия.

В допълнение, често причините за възпаление на външните гениталии са:

? паразитна инфекция, причинена от епидемични въшки;

? наранявания (кожните лезии могат да доведат до вторична инфекция);

? неспазване на правилата за лична хигиена;

? химически дразнители, алергични реакции към състави за разпръскване, детергенти, хигиенни спрейове, бельо и тоалетна хартия;

? атрофия на вулвата при менопаузата поради намаляване на съдържанието на естроген;

? чуждо тяло, оставащо в тялото (например тампон).

В случай на трихомонивагинална течност, пенесто с зеленикав оттенък и зловонна миризма. Тази инфекция причинява силно дразнене и сърбеж, парене по време на уриниране и често уриниране. Вулвовагинит, причинена от гъбички от рода Candida. характеризиращ се с гъста, бяла, сирене разряд; лигавицата докато подути, зачервена, покрита с бяло покритие; често придружени от силен сърбеж. Гонореята може да е асимптоматична, но може да се прояви обилно гнойни секрети и трудно уриниране.

Острата възпаление на вулвата предизвиква различни реакциитежест: подуване, зачервяване, парене и сърбеж. Тежката болка по време на уриниране и болезнен полов акт може да изисква незабавно лечение. Херпес вирусът в активната фаза води до образуване на болезнени рани и везикули. Хроничното възпаление на вулвата обикновено се случва без тежки симптоми, възможно тежък оток, които могат да се разпростират върху цялата разклонението.

За диагностицирането е необходимо да се идентифицират микроорганизмите, причинили възпалението. Вагиналното отделяне се изследва под микроскоп.

За да се изясни диагнозата, е пълнакръвен тест, тест за урина, цитологично изследване, биопсия от нелекувана болка, за да се изключи злокачествено заболяване и сеитба на екскременти от рани.

Обичайната терапевтична терапия е следната:

? жените с вагинална инфекция на трихомона и сексуалните партньори получават устна форма;

? за лечение на гъбична инфекция, 2% мицетин и 1% мицелекс;

? с гонорея, жена и нейните сексуални партньори трябва да се подлагат на системно лечение с антибиотици;

? бактериалната инфекция се третира с флагче.

При остро възпаление на външните гениталииоблекчение от пруритус се предизвиква от студени компреси и хладни сесилни бани; с много силно възпаление топла компреси може да помогне. Не трябва да използвате сапун, който изсушава, трябва да се носят широки бельо, дишаща, местната използването на кортикостероиди намалява възпалението. Хронична вулвита понякога лечимо хидрокортизон и противосърбежни помага задълбочена лична хигиена (особено по-възрастните жени и невъздържани). Ако е причинено от атрофични явления в влагалището и вулвата, за лечение могат да се използват мазила, съдържащи естроген. Гениталният херпес не се лекува; обаче, zovirax перорално или локално може да съкрати продължителността на активната фаза и да намали симптомите.

Как може да помогне на жена, страдаща от вулвовагинит?

? Вземете лекарства през целия период, указан от Вашия лекар, дори ако симптомите са изчезнали.

? След като използвате свещичкатаили вагинален мехлем, да стоят в легнало положение в продължение на поне 30 минути, за да осигурят добра абсорбция и по-добре да извършват лечението през нощта. Използвайте уплътнения, за да избегнете замърсяване на прането.

? Спазвайте правилата за лична хигиена. Ако е била болна няколко пъти възпалителни заболявания на влагалището и вулвата, носят бельо от памук. Izbegayte- близки износване гащи и чорапи, които предизвикват пролиферация на микроорганизми (вж. AS избегне дразнене на вагината и вулвата).

Как да се избегне дразнене на влагалището и външните полови

Ако сте склонни да раздразните вагината и вулвата, следвайте съветите по-долу.

? Вземете душ всеки ден, ако изпускането или миризмата изглежда прекомерно, добавете сапун и сапун. Измийте добре сапуна.

? Опитайте се да не вадете, особено пяна или с масла.

? Променете ежедневното си бельо.

? Избягвайте използването на женски дезодорант спрейове, композиции за душове, кремове, аромати за освежаване на перинеума.

? Не използвайте цветна ароматна тоалетна хартия.

? Носете бикини от памук. Избягвайте найлонови чорапогащи без памучна вложка и здрави бикини, изработени от синтетични материали, които не позволяват преминаването на въздух.

? Избършете, когато посещавате тоалетната само пред гърба, за да избегнете инфекция от ректума.

? Вземете много антибиотици, защото те могат да предизвикат гъбична инфекция.

? Ако употребата на орални контрацептиви води до повторение на гъбичната инфекция, опитайте се да намерите друг метод за контрацепция.

Свързан софтуер