Малък церебрален оток при новородени

Мозъчен едем при новородени, това е едно от много сериозните усложнения на много заболявания на централната нервна система (ЦНС).

С оток на мозъка при новородениобемът на всички вътречерепни структури се увеличава, което може да доведе до разместване на различни компоненти на мозъка. За съжаление мозъчният оток често е по-опасен от състоянието, довело до появата му (напр. Тромб или оток). Това подуване води до внезапно повишаване на вътречерепното налягане, което също е опасно състояние, особено при новородени.

Мозъчен едем при новородени - причини

Това усложнява хода на такива заболявания като:

Церебрален оток при новородени - лечение

Важно е да знаете, че мозъчният оток при новороденото е спешно състояние, което изисква спешна медицинска помощ, тъй като колкото по-рано започва лечението, толкова повече шансове за успешен резултат.

Симптоми на церебрален оток при новородени

  • възбудено състояние;
  • пиърсинг, непрекъснат плач;
  • оток на фонтанела;
  • повръщане;
  • висока температура;
  • конвулсии.

мозъчен оток лечение при новородени трябва да се основава на премахването на причината, дехидратация вътречерепен структури и намалява до нормално вътречерепно налягане.

За това се използват няколко групи лекарства.

Тъй като най-често причината за церебрален оток е инфекциозни заболявания (менингит, енцефалит), се препоръчва адекватна доза широкоспектърен антибиотик.

Също така се използват осмотични диуретици в зависимост от вида на манитола, чието действие започва от първите минути след приложението на лекарството.

Друга важна група от лекарства за лечение на мозъчен оток при новородени е кортикостероидите.

Оток на мозъка при новородени - последствия

Както отбелязахме по-горе, церебрален оток емного сериозно усложнение, което води до не по-малко сериозни последици, включително кома и смърт. С правилния подход и бързата намеса последиците може да липсват напълно. Бъдете бдителни и гледайте бебето си!