Болка и подуване на глезенната става

Аз съм на 42 години. Травми и заболявания на краката не бяха. Болката и подуването започнаха да се появяват преди около 2 седмици. Появява се оток веднага след пробуждането сутрин, когато ставам от леглото, след това постепенно минавам. По време на ходене, има много болка, дори е трудно за лекар да ходи. И така, нищо повече безпокойство. Никога не са имали фрактури или изкривявания. Всеки ден отивам за спорт, тичам около 2-3 километра на ден (включително и през гората или покрай страната), скачам по въжето, се опитвам да върна бившия участък.

Каква е причината за отока? За кой специалист да кандидатствате? Какви тестове трябва да предприема?

Отговори на въпроса (2)

Когато има болка и подуване на глезенитепростият филистинец едва ли качествено определя причината за такава патология. Без експертизата и качествената диагностика няма да се получи. Но все пак, прегледът на възможните причини за такава болест не навреди на всички. Болката в глезена по време на ходене може да унищожи живота на всекиго и ако причините за болката не са установени, това ще предизвика все по-голямо вълнение. Буквално вчера все още не се притеснявахте, не паднахте, не ударихте и днес болката се прояви напълно. Обмислете заболявания, които могат да причинят такива симптоми

1. Увреждания. Може би най-честата причина за болка втова място. Според статистиката, сред целия списък на нараняванията на краката, 1-вото място е заето от наранявания на гениталните стави и глезени. Този вид нараняване е често срещано сред спортистите, но не и в дома. Но спортистите предприемат конкретни мерки, за да предотвратят увреждане на ставата, докато обикновеното лице може да не обръща достатъчно внимание на този проблем. При механични повреди, неуспешен скок, падане на ставата е наранявано и глезенът става болен. Последствията могат да бъдат различни: започвайки с просто натъртване и завършвайки с навяхвания и фрактури.

2. Артрит. Терминът "артрит" в медицината означаваразлични патологии на ставите, причинени от възпаление. Отличителна черта на артрита е наличието на течност в общата кухина, наречена ексудат. Експертите идентифицират около 10 разновидности на артрита, които се отличават със специфични особености. При ходене започва да се появява болка в ставата, на повърхността на кожата има еритем, като формата на ставата се променя. Артритът се развива при хора на средна възраст и възрастни хора, въпреки че, като се вземат предвид различните причини за болестта, почти всеки е изложен на риск. Жените страдат от артрит по-често от мъжете. Признакът за артрит може да бъде болка в глезена, но най-често това заболяване се причинява от коляното и тазобедрените стави. Костта на ставната торбичка е покрита с хрущялна тъкан, която постепенно започва да се износва през годините, става груба, изсъхва. В резултат на това започва да се развива артрит, ставите започват да се движат зле, стават възпалени, възниква болка в глезена и други стави.

3. Посттравматичен артрит. Развива се главно след нараняванесъединителната тъкан на коляното, което води до изместване на ставата.Инеластичната съединителна тъкан започва да заменя хрущялния, което води до болка и дискомфорт. Посттравматичният артрит се характеризира с постоянен прогрес и увеличена болка с времето. Също така, мобилността на ставата намалява, появява се криза по време на ходене, подуване и костни болки.

4. Остеоартрит. Сериозна патология, която нарушавафункционирането на опорно-двигателния апарат. Под термина "остеоартрит" в медицината се нарича цяла категория заболявания, не само свързани с хрущяла, но и съвместни като цяло. Остеоартритът е най-често срещаното ставно заболяване. Тази патология често се превръща в причина за загуба на ефективност - всъщност пациентът става увреден, качеството на живот ще се влоши значително. Остеоартритът се разпространява навсякъде по цялата планета, а заедно със ставите и коленните стави, поражението на гениталиите се счита за едно от най-тежките наранявания на крайниците. Като обобщим горното, можем да направим изводи за основните рискови фактори, които провокират развитието на остеоартрит: женския пол; зряла или напреднала възраст; наднормено тегло; недостиг на естрогени в кръвта; вродени патологии и наранявания на ставите. Но това не е целият списък с причините за болка в глезена. Болката в краката на съвременния човек стана по някакъв начин нещо "обикновен". Ежедневните стави на краката изпитват силен стрес, а болката в тях може да се появи независимо от възрастта. Най-често болката настъпва при тези, които постоянно са на крака, изпитват тежка физическа активност или правят спортове.

Получете безплатен отговор от най-добрите адвокати на сайта.

28,265 отговори за седмицата

Получете безплатен отговор от най-добрите лекари на сайта.

  • Това е БЕЗПЛАТНО
  • Това е много просто
  • Това е анонимно

28,265 отговори за седмицата