Как да се лекува оток на вимето в коза

Записът е създаден: 11.10.2014 00:00:42

Възпалението на вимето (мастит) често се случва вкрави, кози и овце през първите месеци след отелването. Това се случва, когато се прилагат правилата за машинно и ръчно доене, незадоволителни условия за отглеждане и хранене на животни, при които е възможно проникването и възпроизводството на микробите в млечната жлеза. Микробите могат да бъдат пряка причина за мастит или да усложнят хода на развиващия се възпалителен процес с намаляване на устойчивостта на тъканта на вимето и намаляване на активността на защитните фактори на млякото.

Във вимето често се пробиват микроорганизми през биберонаканал, рак на гърдата и нараняване на зърната и по-малко кръв от други органи на тяхната възпаление, особено на червата и матката. по време на стартиране и мъртва дървесина Вимето възпаление може да се случи. След отелването, те често се появяват като усложнение скрит срещащи (субклинична) мастит през сухия период или поради токсичност при стомашно-чревни заболявания, оток на вимето и други постнатални заболявания, както и инфекциозни заболявания (туберкулоза, бруцелоза, шап болестта, едра шарка, актиномикоза и др. ).

В зависимост от хода на заболяването и други признаци, има различни форми на мастит.

Характеризира се с възпаление на подкожната тъканмеждуслойна съединителна тъкан на вимето. Заболяването се наблюдава по-често след раждането с възпаление на матката. Тя може да се появи в присъствието на рани, пукнатини и ожулвания по кожата на зърната и вимето, нарушаване на правилата на доене.

Засегнатите части на вимето са разширени, горещи,гъста и болезнена. Тяхната кожа е напрегната и зачервена. Доходността на болните акции се намалява. Качеството на млякото в началото на заболяването обикновено не се променя и по-късно може да бъде течно, с люспи и съсиреци.

Това увреждане на лигавиците на цистерната,млечни канали, канали и алвеоли от една или по-малко части от вимето. Възпалението обикновено настъпва при нарушаване на режима на доене, както машинен, така и ръчен, когато прониква през вимето на микробите през гърдите.

Разпределението на млякото намалява, ставаВоднисти, с трошливи и люспи. Засегнатите части са компактни, горещи и болезнени. При болни животни може да се увеличи телесната температура, да се наблюдава слабост и намаляване на апетита.

Тежка вимето възпаление, придружено от отлагане на фибрин в засегнатите части и изолиране от млякото в съсиреци на формата.

Болестта възниква в резултат на проникванетовимето патогени от пода чрез зърното или на матката и червата в тяхната възпаление. Тя може да бъде независима заболяване и да възникне в резултат на усложнения от катарален мастит.

Фибриновите мастити се развиват бързо и продължаватв тежка форма. Общото състояние на животното, депресия, телесната температура достигне 41 °, мускулни тремори наблюдавани, особено в таза крайниците. Почти винаги кравите отказват да се хранят и пият, трудно стават. Засегнатият квартал на вимето е увеличен, няколко капки от жълтеникава течност с тромби са едва изпуснати от него. Вимето е много болезнено, тъканта му е гъста и гореща.

Това е усложнение на катарното възпалениевимето. Причиняващите агенти на възпалението са патогенни пиогенни микроби, които навлизат в вимето през тръбния канал. Това се улеснява от нехигиталното поддържане на животните, наличието на гнойни възпалителни процеси на гениталния тракт и гнойни рани.

Има депресиран гноен катарален маститсъстоянието на животното. Телесната температура вдигна апетитът му липсва. Най-засегнатата част на вимето се уголемява, топла и болезнена, кожата с червеникав оттенък. Мляко от болните четвъртини на вимето се отличава с трудност, е водниста и съдържа люспи съсиреци.

Често се развива като усложнениегнойно-катарално възпаление и понякога се появява в резултат на наранявания и натъртвания. Първо, малките абцеси се появяват в вимето, се сливат, образувайки абсцеси, понякога достигащи размера на голямо яйце.

Състоянието на животното е депресирано, телесната температураповишен, без апетит. На задния крайник, в непосредствена близост до засегнатата област на вимето, има лампа. Мляко с люспи и съсиреци от гной, воднисти, в малки количества.

Характеризира се с дифузно гнойно илигнойно-хеморагично възпаление на подкожната тъкан. Това се случва като усложнение на абцес на вимето или серозно възпаление, с механично увреждане на кожата и тъканите на вимето с проникване на гнилостни микроорганизми.

Засегнатата част от вимето е разширена, твърда, многоболезнено, горещо на кожата. В някои области на вимето се откриват абцеси. Температурата на тялото се увеличава, животното се депресира, пулсът и дишането се ускоряват. Добивът рязко намалява, млякото е течно, сиво, с люспи.

В допълнение към описаните форми на мастит, животните могат да имат хеморагично възпаление на вимето и специфичен мастит (туберкулоза, бруцелоза, актиномикоза и др.).

Трябва да е навреме. Болното животно се държи в чиста и светла стая, снабдено с мир. Намалете храненето на сочни храни и концентрати. Вимето на кравата се поддържа чиста и се предава на всеки 2-3 часа. Извършете масаж на вимето в продължение на 10-15 минути. Когато серозен мастит масаж се прави от долу нагоре, с катарална - от горе на долу, за да зърната. Ефективно втрива в кожата на засегнатата част на вимето ihtiolovaya, камфор, йод мехлем. Когато запечатване на вимето прилага затопляне бинтове, подложки за отопление, както и компреси.

Понастоящем при лечението на маститветеринари широко използвани антибиотици, сулфа лекарства, protivomastitnye емулсии и суспензии, като mastisan (серия А, В и Е), mastitsid, mastikur, penersin и сътр. Protivomastitnye емулсии и суспензии, затопля се до 35-38 °, се въвежда през канала на гръдното зърно в засегнатата част на вимето чрез спринцовка 8-10ml на 1 или 2 пъти на ден. В тежки случаи дозата на лекарството се удвоява. В повечето случаи, мастит при селскостопанските животни, лекувани с ветеринарните лекари.

Други статии в раздел "Болести по животните":

Свързан софтуер