Оток след отстраняване на атерома на главата

Атеромата е доброкачественаНеоплазмата, появата на която се причинява от запушване на канала на мастната жлеза. Корк, образуван в канала, предотвратява отделянето на себума на външната част на мастната жлеза и себумът започва да се натрупва под кожата.

Атеромата може да се появи на всяка част от тялото, нонай-често се появява на лицето, на скалпа, на гърба, на кожата на гениталиите, под мишниците. Атеромата присъства при 5-10% от хората. Жените са по-склонни да се появят атерома, отколкото мъжете.

Причините за появата на атерията не са напълно разбрани. Предразполагането към възникването на тези нови фактори на растежа са хормоналните нарушения, повишеното изпотяване, честите кожни травми и дори генетичното предразположение.

Атеромите никога не преминават сами. Ако атеромата не нарушава и не разваля външния вид на човек, тя не може да бъде изтрита. Мехлемите с антибиотици и народните методи за лечение в случай на атерома не са ефективни.

Атеромата има появата на тумор-подобна формация сясни контури. При натрупване на атерома се повишава телесната температура, болка, зачервяване и подуване. Ако атеромата избухне, тя отделя съдържанието, подобно на салона, от гной и на него се образува язва.

На първо място, атеромата изглежда като малка сферичнаобразование. С течение на времето тя расте и прераства с гъста съединителна капсула, нарастваща под кожата под формата на гъст сферичен тумор. Атеромата може да остане в продължение на много години малка или бързо да се увеличи до размера на пилешко яйце и повече.

От други неоплазми може да се разграничи атеромачрез наличието на черна точка върху него - блокиран мастен канал. Атеромата може да комуникира с повърхността на кожата чрез малка бленда, с жълтеникаво издуто отделяне, което периодично има неприятна миризма.

Ако атеромата се разкрива независимо,Отстранете от кожата съдържанието му с руно и се свържете с дерматолог или хирург. Лекарят трябва да отстрани останките от атерома и капсулата и да лекува раната, така че да не се ужили.

Злокачественият процес започва в атероматова е рядко: раковите клетки започват да растат в атерома (това се случва главно при възрастните хора). Необходимо е спешно да видите лекар, от който се нуждаете, в случай че атеромата започне да расте бързо, кървене или сърбеж. По-добре е да се види лекар и да се премахне атерома, веднага щом се появи, тъй като в допълнение към риска от появата на злокачествен процес, може да възникне бактериална инфекция.

От липома на атерома се характеризира с факта, че съдържанието му е себум (и гной с инфекция), докато съдържанието на липома активно умножава мастните клетки.

Хирургическата интервенция за отстраняване на атерома се извършва под локална анестезия (новокаин или лидокаин) и отнема около 15-25 минути, след което пациентът се прибира у дома.

Ако гноен процес е започнал в атерома, тогава неговатанезабавно отворете и почистете съдържанието на капсулата, след което извадете самата капсула. Ако възпалителният процес не е свързан с инфекция на атерома, се препоръчва да изчака до спирането му и едва тогава да премахне тумора.

Откриването на атерома не може да бъде направено независимо: Атеромата трябва да се отстрани само с капсулата. Премахване на атером е хирургично следва: на кожата над атером внимателно разчленени, като се внимава да не се повреди атером на капсула, а след това отстранявам кистата заедно със своя капсула, бутане пръстите на краищата на раната.

Често човек отива в болницакогато атерома придобива гигантски размери. В този случай, операция за отстраняване на атером извършва малко по-различно: върху кожата над новата формация направи два граничеща разрез, чрез разрез специални извити ножици са били въведени под атером, чрез които атером и люспи. След отстраняване на атерома в подкожната тъкан припокриват абсорбируеми хирургически конци и кожата с атравматични резба припокриване вертикални фуги, които се отстраняват след 1-2 седмици.

Противопоказания за хирургично лечение на атерома са намаленото кръвосъсирване, критичните дни или бременността при жените, както и захарен диабет.

Ефективните методи за отстраняване на апарата са лазерни и радиовълнови методи.

Тези методи имат само един недостатък: те се прилагат само ако растежът е малък.

При отстраняване на атерома чрез лазерния метод върху кожатасе прави малък разрез, където се вкарва светодиода и атеромата се изпарява чрез лазер. Атерома след операция, извършена с лазер, не се повтаря. Допълнително предимство на този метод е липсата на необходимост от бръснене на косата, ако атеромата е върху скалпа.

Минимално инвазивен метод за отстраняване на атерилитет еприлагане на високочестотни радиовълни. Радио вълните действат само върху съдържанието на кистата, без да докосват здравата тъкан. Следоперативните белези след прилагане на метода на радиовълните върху кожата не остават.

След отстраняване на атером и конци, превръзка на раната, за да се предотврати рана триене по дрехите. Лигиране след отстраняване на атером на главата обикновено не се прави.

При операцията не винаги е възможно да се премахне напълнокапсула, което допълнително води до повтаряне на атерома. Подуване след отстраняване на атером се провежда в рамките на няколко дни. Така той си тръгна по-бързо, трябва да се справяте с раната с антисептик.

След хирургическа интервенциямястото на атерома може да остане уплътнено. Кондензацията след отстраняването на атерома може да бъде следствие от образуването на белег, следоперативна инфилтрация или гранулом. Ако се появи печат, консултирайте се с лекар за диагноза.