Ангиоедем, какво е това лечение?

Какво представлява отокът на Куинке?

Едем Куинке (синонимно имеангиоедем) е алергична реакция на тялото, водещите признаци на която са оток на тъканите на лицето и багажника, по-рядко на вътрешните органи. Теоретично всеки човек може да възникне, но на практика алергиите, младите жени и децата са по-склонни да страдат от това.

  • Остра алергия към лекарствени продукти - 80% от случаите на ангиоедем.
  • Реакция на контакт с алерген, които могат да бъдат хранителни продукти и техните компоненти, цветен прашец, вълна и пера на животни и птици, отрова или слюнка на насекоми, домашен прах.
  • Хелминтиозата е често срещана причина за развитието на отока на Куинке при децата.
  • Болести на кръвта и онкологичните заболявания.
  • Псевдоалергични реакции на тялото - например поради нарушения на храносмилателния тракт или други соматични заболявания.

Наследствен ангиоедем, оток, рядко генетично заболяване, скойто потиска разрушаването на веществата, които предизвикват оток. В този случай отокът се развива по-бързо, по-силно и механизмът за възникване може да бъде травма, нервен шок, прехвърлени инфекциозни заболявания и в някои случаи - незначителни химически или температурни ефекти.

Приблизително 30% от случаите на диагностициран оток на Quincke са класифицирани като идиопатични, когато е невъзможно да се установи основната причина за заболяването.