Оток на корема след тренировка

Рехабилитационен период след раждането на детеза всички жени преминава по различни начини. Много хора след раждането имат болка в стомаха и това плаши младите майки. Всъщност, ако тези чувства са краткотрайни и съвсем приемливи, те се считат за норма.

Мускулите и вътрешните органи са претърпеликолосално натоварване и тялото е в състояние на стрес за известно време. Това определя болката в този период. Въпреки това, ако те не изминат твърде дълго и дават непоносим дискомфорт на една жена, не можете да се примирите с нея. Ето защо е толкова важно да се разберат причините за тези болезнени и неприятни усещания в долната част на корема.

Ако корема боли след раждането, това явлениеможе да се дължи както на физиологични, така и на патологични причини. Ако е навременно да се определи защо това се случва и какви са тези болки, те могат да бъдат избегнати или минимизирани. Сред най-честите причини лекарите наричат ​​следните фактори.

 1. Рисуване, болка в областта на долната част на коремаrodovobuslovany активно генериране на тялото окситоцин. Това е хормон, който провокира активно свиване на матката. Мускулите в този период са в тонус, тъй като този орган се връща към предишните си форми и размери (за повече подробности за възстановяването на матката тук). Това е основната причина за болка в долната част на корема след раждането на бебето.
 2. Вторият фактор, който обяснява защо след товараждането боли стомаха, кърменето. По време на кърменето зърната на женската гърда са раздразнени и това предизвиква още по-голямо производство на окситоцин. Съответно матката започва да се свива още по-силно и по-активно, причинявайки болезнени усещания.
 3. Тежка болка в корема след раждането, непрекратяване след месец, вече е сериозна патология, причините за която могат да бъдат опасни за здравето и живота на младата майка. И един от тях е остатъците от плацентата в матката. То просто не можеше да бъде напълно отстранено оттам след раждането на детето. В този случай неговите частици се придържат към стената на матката. Това провокира образуването на кръвни съсиреци и процеса на гниене.
 4. Следващата причина е ендометриозата (възпалителнапроцес на маточната лигавица). Най-често се диагностицира при жени, които раждат по естествен начин, но с помощта на цезарово сечение. По време на тази операция инфекции и микроби често влизат в матката. В резултат на това, след раждането, коремът е много възпален, температурата се повишава, кървавото изхвърляне с гнойни съсиреци.
 5. Салпинго-оофорит (възпаление след ражданетопридатъци) е друга причина за дискомфорт след раждането на бебето. В неговото или нейно присъствие първоначално има слаби, но издърпващи болки в долната част на стомаха или корема, които в свое време не преминават или не се случват.
 6. Ако непоносима болка и придружени от висока температура, причината може да се крие в перитонит - опасни инфекциозни заболявания, които изискват незабавно лечение.
 7. Ако долната част на корема боли и лумбалните отстъпигръбначният стълб, речта може да бъде свързана с постнатална травма, а именно - при преместване на прешлени или прешлени. По правило подобни чувства могат да се притесняват дори шест месеца след раждането и обикновено се проявяват в физически дейности или ходене, когато гръбнакът е под много стрес.
 8. Понякога една жена може да открие, че имамесец след раждането боли долната част на корема: причината може да е неправилна операция на стомашно-чревния тракт. Най-често това се случва поради липсата на млечни продукти и фибри в диетата. Това води до процеси на ферментация и образуване на газ, които просто създават неприятна болка в корема.
 9. Ако болката в долната част на корема след раждането е различнаизгаряне и тъга, тя се свързва с процеса на уриниране, който в рамките на 3-4 дни след раждането на детето се връща към нормалното. С течение на времето тези неприятни чувства изчезват.
 10. В някои случаи стомаха може да боли поради силнаотклонение на тазобедрената става по време на раждането. Процесът на нейното възстановяване може да бъде доста дълъг - до 5 месеца, в зависимост от индивидуалните характеристики на женското тяло.

Ето защо след раждането стомаха боли катомесечно: всичко се обяснява с обичайните или патологични физиологични процеси, протичащи в тялото на жената. Ако те са кратки и преминават бързо, няма нужда да се притеснявате и да се паникьосвате. Ако седмицата е изтекла след раждането и болезнените усещания не напускат, е необходимо да се консултирате с лекар. Вероятно е необходимо да се премине или да се проведе курс на лечение, за да се избегнат усложнения.

Ако се дължи на болката в долната част на корема след ражданетопатологични причини и не са норма, лекарят ще предпише лечението. Това ще зависи от това, какви неуспехи в тялото на жената са настъпили след раждането на бебето.

 1. Ако след раждането коремът е много болен,че плацентата е оставена в матката, този проблем се решава с помощта на хирургично лечение. Кръвните съсиреци и паретните частици се остъргват, за да се избегне инфекцията след раждането. След това се предписва антибактериална терапия.
 2. Ако се получи силна болка в долната част на коремазапочвайки и развивайки ендометрит, ще се изисква сложно консервативно лечение. Той включва антибактериална, инфузионна, детоксикационна, седативна, десенсибилизираща и възстановителна терапия, използване на средства за контракция на матката. За ограничаване на възпалението се предписва режим на лечение и защита за нормализиране на централната нервна система. Това ще изисква и пълноценна диета, в която ще има много протеини и витамини.
 3. Ако времето вече е преминало много и болката в дънотокорема, простираща се в гръбначния стълб, се усеща (може да бъде след 3, 4 месеца), което трябва да се види със специалист, за да се провери, дали не изместени прешлени по време на раждането). В този случай, трябва масаж терапия.
 4. Ако е диагностициран перитонит, се налага незабавна хирургична интервенция.
 5. В случай на проблеми с работата на стомашно-чревния трактлекарите обикновено препоръчват специална диета. Тъй като болката в долната част на корема, причинена от тази причина, може да се прояви след 1 и дори 2 месеца след раждането, една жена трябва да включва повече млечни продукти и тези, които са богати на фибри от самото начало.

Така че лечение на такива болезнени усещанияслед раждането се определя от причините, които ги причиняват. Но какво, ако неприятна, спазми болки в корема след раждането са нормални (поради естественото намаляване на матката), но се намесва в дните след дългоочакваното раждането на бебето, за да се насладите на раждането му? Няколко полезни препоръки ще ви помогнат да се справите с тях.

За да изгладите болката в долната част на корема след раждането, опитайте да следвате прости препоръки:

 • опитайте се да определите причината за тях и за товатрябва да знаете колко болка в корема след раждането: не повече от 5-7 дни, ако това е естествено свиване на матката, докато естеството на болката трябва да се дърпа, да се държи, но е поносимо;
 • ако това продължи прекалено дълго (1, 2, 3 месеца или дори повече), това не е норма и трябва да потърсите диагностично и медицинско лечение възможно най-бързо;
 • Конците се третират ежедневно със зеленчуци за бързото им изцеление;
 • така че матката скоро е придобила своите предишни форми, е необходимо да се правят специални упражнения;
 • на петия ден след освобождаване от родилната болница, е необходимо да посетите консултация за жени.

Ако знаете защо долната част на корема боли след раждането иколко дълго може да продължи в рамките на нормата, този въпрос няма да накара младата майка да се притеснява и да й позволи да се наслаждава на комуникацията с бебето. Навременните мерки ще намалят болката и ще предупреждават за риск от нежелани усложнения и последствия, които са вредни за здравето и живота на жените.

Свързан софтуер