Оток на пикочния мехур след операция

Тумори на пикочния мехур може да е доброкачествено (папиломи) иЗлокачествен (папиларен и инфилтриращ рак). Папиломен - леко подуване на тънък стъбло, състояща се от множество дълги разклонения въси. Папиломен може злокачествено изроди и при хирургично отстраняване по време на ендоскопско (извършва без допълнителни разрези) операции, въпреки доброкачествена природата. Аз трябва да кажа, че доброкачествените тумори в пикочния мехур са относително редки - по-малко от 10%. Злокачествените увреждания на пикочния мехур са доста чести онкологични проблеми. При мъжете тази болест се открива 4 пъти по-често, отколкото при жените. Тумори на пикочния мехур е 1.5-3% от общия брой на злокачествени тумори и 30-50% от туморите на пикочния органи. Най-често тази форма на тумора възниква на възраст 40-60 години.

Диагностика по симптоми
Изберете симптомите си и получете списък с възможни заболявания

Причини за тумори на пикочния мехур

Недвусмислено е да се твърди, че причините затумори на пикочния мехур проучени задълбочено невъзможни, но нещо за произхода на заболяването е известно. Така че, ясно доказана връзка на риска от рак на пикочния мехур с тютюнопушенето, както и с действието на някои химични и биологични канцерогени. Индустриални канцерогени, използвани в каучук, бои, хартия и химическата промишленост, често са причина за рак на пикочния мехур. Вредният ефект на анилина е широко известен. Така че, на работниците, заети в производството на анилин, е много по-вероятно да имат рак на пикочния мехур, отколкото сред други групи от населението, понякога туморът настъпили 10 години след прекратяване на излагането на анилин.

Механизъм на излагане на канцерогени на стенатамехур очевидна - да изпъква в урината, те са в контакт с лигавицата. Ето защо стандартни мерки за профилактика на злокачествени тумори на пикочния мехур започне със стандартите за течни спазване консумация (около 1.5 - 2 литра на ден) и в началото на изпразване на пикочния мехур, когато желание за уриниране. Между другото, рак на пикочния мехур - професионални шофьори болести - и причината за това явление е невъзможността да уринират, когато желание - не винаги на път, можете бързо да намерите тоалетна.

Симптоми на туморите на пикочния мехур

Първият симптом на рак на пикочния мехур е най-честостава появата на примес на кръв в урината. Това се случва в 75% от случаите. В повечето случаи, примесването на кръвта не е придружено от болка, може да бъде продължително или краткосрочно, интензивно или тънко, но винаги трябва да причинява тревожност и да причинява незабавно медицинско обслужване. След известно време, примесването на кръв може да се повтори. Не винаги този симптом ясно показва злокачествено увреждане и може да бъде последица от инфекция и развитие на цистит, особено ако има съпътстваща смес от кръв в бързата урина на урината.

Ако туморът расте дълбоко в стената на пикочния мехуртогава може ужасните усложнения - пресоване на уретера за развитието на бъбречна недостатъчност, туморна инвазия в червата или вагината с развитието на vesico-чревния или vesico-вагинално фистула, развитието на остра или хронична анемия поради интравезикално кървене. На този етап пациентите започват да се притесняват от болка в лумбалния регион. Според статистиката, 75% от всички ново диагностицирани тумори са повърхностни и не проникват дълбоко в стената на пикочния мехур.

Диагноза на туморите на пикочния мехур

При контакт с лекар, изпитът започва сизследване и палпация, но малките тумори, които растат в пикочния мехур, обикновено не се изследват. Сгъстената форма показва широко разпространено пронизващо увреждане на пикочния мехур. Ултразвуковото изследване показва по-голямата част от туморите, по-големи от 1 сантиметър и е скринингов метод при изследването на урологични пациенти със съмнение за неоплазма на пикочната система. Често се използва рентгеново изследване на пикочния мехур с контрастно (укрепваща урография или спускаща се цистография, както и компютърна томография).

Основният метод за изследване на туморимехур е цистоскопия (мехур ендоскопско изследване кухина), който позволява да видите вътре в балона, за идентифициране на тумори с висока степен на вероятност да се определи естеството и степен, както и извършване на биопсия на пикочния мехур (като тъканните проби за хистологично изследване). Когато не може да изпълнява биопсия се извършва на урина цитология нетипични клетки, но точността на този тест дава биопсия. Рак на пикочния мехур метастазира предимно лимфната система. Съобщават се за тазовите, ретроперитонеални лимфни възли. Дисталните метастази са относително редки. За да се определят или изключат метастазите в белите дробове, се извършва рентгенография на гръдния кош. За предполагаеми костни метастази прекарват костите рентгенови лъчи, но трябва да се отбележи, че рак на пикочния мехур не метастазира много често.

Лечение на тумори на пикочния мехур

Лечението на тумори на пикочния мехур включваразлични хирургични интервенции, лъчетерапия и лекарствена терапия. Изборът на оптимална тактика зависи от етапа на заболяването. Основно различен подход към туморите със симптоми на кълняемост на тумора в мускулния слой на пикочния мехур и без него. В 75% от случаите мускулният слой не се повлиява. Преди това такива тумори се наричат ​​"повърхностни". Сега те казват "инвазивни мускули". Стандартът на лечение на такива тумори при отсъствие на метастази е трансуретрална резекция (ендоскопска хирургия, включваща електрорезрекция на зоната на пикочния мехур с туморна лезия), последвана от имуно- или химиотерапия. Необходимостта от последваща терапия диктува, че около 70-80% от туморите на пикочния мехур са склонни да се появят отново в рамките на следващите 5 години след операцията.

Провеждане на специфично лечение, състоящо сепри периодичното администриране на лекарства в пикочния мехур според определена схема, намалява риска от повторение до 20-35%. Ако диагнозата злокачествена лезия не се потвърди или туморът прониква в мускулния слой, тогава не се предписва интравезикална терапия. В този случай може да се обсъжда изпълнява радиотерапия или по-драстични хирургическа намеса за пълно отстраняване на засегнатата тумора на органи, последвано от създаване на пикочния мехур на тънък сегмент или дебелото черво.

Радикалната цистектомия е метод за избор при лечениетодълбоко инфилтриращи тумори. Това включва отстраняване на пикочния мехур и простатата при мъжете; отстраняване на пикочния мехур, уретрата, предната стена на вагината и матката при жените. В случай на напредналите лезии (уретрата, матката, простатата, уретрата) възможността за използване на ендоскопска хирургия е практически изключено. Понякога е последният етап от операцията (създаването на чревна мехур) се забави за известно време (това помага да се намали обемът на сделките при изтощени пациенти в напреднал етап на рак), и след това да се използва техника, премахване на уретерите към кожата.

С напреднал рак, участието на ретроперитонеалналимфни възли, отдалечени метастази, химиотерапията е от първостепенно значение. Туморните рецидиви могат да се проявят както след радиационна терапия, така и след хирургични интервенции и подлежат на палиативно облъчване или симптоматично лечение. Прогнозата зависи от етапа на процеса и от естеството на лечението. След радикална операция, 5-годишната честота на преживяване е около 50%. Най-добри резултати се наблюдават при комбинирано лечение (резекция на пикочния мехур с лъчетерапия). Петгодишната преживяемост на етапи Т 1-2 е 50-80%, стадий TZ-4-20-30%. При повърхностен лезион на пикочния мехур в етап Ta 10-годишната честота на преживяемост достига 87%.

Въпроси и отговори относно "тумор на тумора на пикочния мехур"

въпрос:Добре дошли! Съпругата ми, на ултразвукови резултати, заключи: образование в пикочния мехур. Консултация с уролог. Cystoscopy. Изображението ясно показва формирането на кръгла форма. Това означава ли, че това обучение е злокачествено?

отговори на: Много често туморни образувания на лигавицатаПикочният мехур има злокачествен характер, особено при хора, които пушат. Вашият съпруг трябва да претърпи трансуретрална резекция на тумора на пикочния мехур с въвеждането на митомицин-с в пикочния мехур в рамките на следващите няколко часа. Хистологичното изследване на оперативния материал ще позволи да се определи степента на злокачественост на тумора и стадия на заболяването, които ще бъдат необходими за по-нататъшно лечение.

въпрос:Здравейте Дали вреди на здравето на BCG в пикочния мехур при лечението на тумори в Т1 на пикочния мехур и как това ще се отрази на здравето ми, аз съм 76-годишна възраст, направени 2 операции, един е бил през 2010 г., а вторият през септември 2012 г., се наблюдава постоянно от уролог. Бях предписана тази процедура 6 пъти. Благодаря ви.

отговори на: Ако преди това не сте получили това лечение, то може да бъде извършено. Вашето здраве не боли, но ще намали риска от рецидив на тумора.

въпрос:Моето цвекло намери ясно нов растежсредна ехогенност в пикочния мехур, размер на тумора 20-25 mm. Урината отива с кръв безболезнено. Той е на 75 години, преди месец е имал удар. При операцията ни бяха отказани поради инсулт. Какво можем да направим в тази ситуация?

отговори на: Необходимо е да се опитаме, че загубата на кръв,свързана с тумор в пикочния мехур, че е минимално в тази ситуация, ако има кръв в урината се изисква за прием кръвоспиращи препарати (коприва бульон, Dicynone и др.), да се консултира с Вашия лекар как да ги вземе правилно. Впоследствие, веднага след като анестезиолози считат, че е възможно да се вземе на баща ти в закона за операцията, е необходимо (при наличност и удобно разположение на тумора), за да го премахнете през уретрата, използвайки трансуретрална резекция. Това ниско-травматичен хирургия, направено под спинална анестезия (което също е полезно в пациента след инсулт). В допълнение, може да се наложи повече тестове, за да се изясни степента на тумора.

въпрос:Баща ми е на 74 години. Преди една година той имаше инфаркт и в същото време имаше рак на пикочния мехур. Три месеца след инфаркта е извършена операция за резекция на пикочния мехур. операцията е била много трудна, по време на операцията, втори сърдечен удар, много голяма загуба на кръв, белодробен оток, церебрален оток и много други са били прехвърлени. 43 дни на реанимация, но татко оцеля и се възстанови, отиде на работа. Хистологията на отстранения тумор T3NxM0, уретрална пластмаса все още се извършва. В момента ултразвукът се диагностицира с повторение на рака на пикочния мехур. При инвазия на мускулния слой туморът заема по-голямата част от шийката на пикочния мехур. Онколози в химиотерапията и лъчевата терапия са отказани. Предложиха да се обърне внимание на необходимостта от инсталиране на цистостомия. Нещо може да се направи в такава ситуация, като се вземат предвид два сърдечни атака и аневризма?

отговори на: Цистостом с неуспешен тумор на пикочния мехур е противопоказан. Необходима е друга операция - цистектомия.

Задайте въпрос относно "Тумор на пикочния мехур"