Оток на сливиците от едната страна на лечението


Широко отворете устата си пред огледалото. Виждате ли си сливиците? Те са разположени от всяка страна на вътрешността на гърлото, зад езика.

Преди няколко години много малки деца заличава сливиците. В действителност, такава операция е стандартното лечение за предотвратяване на тонзилит - възпалението на сливиците, причинено от вирусна или бактериална инфекция.

Днес се смята, че сливиците изпълняват функция за филтриране от вредни бактерии и вируси, което може да доведе до още по-сериозни инфекции. Когато възникне тонзилит, първият начин да се излекува е антибиотици, Хирургията рядко се изисква, ако тонзилитът не се появи отново или причини проблеми с дишането или преглъщането.

Тонзилитът се характеризира с червени, подути сливици, Можете също така да намерите бели области на възпалените сливици. Други признаци, които характеризират тонзилита:
 • Увеличен тонзилит
 • Поява на болка при преглъщане
 • главоболие
 • Треска и треска
 • Разширени жлези (възли на лимфата) в челюстта и врата
 • Загуба на глас

причини

Когато бактериите и вирусите навлизат в тялото през носа или устата, сливиците ги филтрират, поглъщат основните стимули и обработват и в белите клетки. Това може да причини инфекция в сливиците, който стимулира имунната системаобразуват антитела срещу бъдещи инфекции. Но понякога сливиците се унищожават от бактериална или вирусна инфекция. В резултат на това се образува тонзилит.

Различни вируси и бактерии могат да причинят тонзилит, включително вирусът, който причинява мононуклеоза (вируса на Epstein и Barr) и бактериите, които причиняват възпаление на стрептококово гърло (остър фарингит).

Тонзилитът е много често срещано заболяване, особено при деца. Вирусите и бактериите са склонни да се развиват, когато са хора в пряк контакт, особено в детските градини и училищата.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Въпреки че тонзилитът не е сериозно заболяване, то може да доведе до усложнения, ако не бъде лекувано. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, ако имате следните симптоми:
 • Ангината продължава повече от 48 часа
 • Ангината постоянно се влошава
 • Ангината се съпровожда от други признаци и симптоми
 • Капка постоянно (това важи за децата)
 • Невъзможно е да се яде и пие поради силна болка
 • Има проблеми с дишането

Сканиране и диагностика

Лекарят ще провери сливиците и гърба на гърлотоза идентифициране на признаци на инфекция. Ако сливиците са заразени и плюс има други признаци и симптоми на остър фарингит, това е необходимо тест на гърлото, За да направите това, лекарят ще вземе проба от епитела от задната част на гърлото с памучен тампон. Не боли, но може да е малко неудобно.

Пробата ще бъде проверена в лабораторията върху поддържането на стрептококови бактерии, Лабораторните изследвания ще отнеме само няколко минути. Ако стрептококов тест показва, че имате тонзилит, лекарят ще ви предпише антибиотици, за да се освободите от инфекцията.

Нелекуваният тонзилит може да доведе до формирането и натрупването на гной между сливиците и меките тъкани около тях. Това се нарича абсцес. Абсцесът може да покрива по-голямата част от меката област на задното небце. Понякога туморът може да бъде толкова сериозен, че небето и езика докосват, блокирайки потока на въздуха и правят трудно не само да поглъщат, но и да дишат. Много рядко се разпространяват абсцесите в гърлото и други органи.

Някои стрептококови бактерии, които причиняват тонзилит, също могат да причинят бъбречно възпаление (нефрит) или ревматична треска, състояние, при което сърцето, сухожилията, нервната система и кожата са засегнати.

Тонзилитът обикновено се лекува прости самостоятелни грижи или антибиотици, Въпреки че операцията не е стандартно лечение, но в някои случаи лекарите могат да я препоръчат.

Ако тонзилитът е причинен от вирусна инфекция, тогава трябва да контролирате вируса. Възстановяването може да отнеме една седмица или две. По това време трябва да сте за почивка, Това е необходимо пийте топли успокояващи течности, например, бульон, чай, горещ шоколад, стази гаргара с топла вода и сол. Ако сте лекувани с аналгетици, трябва да се консултирате с лекар, когато ги избирате, тъй като зависи от причината за заболяването кой тип лекарство трябва да приемете. Не давайте аналгетици на деца под 12-годишна възраст.

Ако тонзилитът е причинен от бактериална инфекция, Вашият лекар ще предпише антибиотици. Трябва да се вземат антибиотици под формата на таблетки, за най-малко 10 дни, Дори и да се чувствате по-добрев рамките на един ден или два, е важно да се пие пълен курс на антибиотици. Преждевременното спиране на лечението може да предизвика връщане на инфекцията, което в бъдеще ще доведе до потенциално сериозни усложнения.

Ако детето ви има положителен тест за стрептококи, тогава той трябва да мине поне 24-часов курс на антибиотици преди да се върнете в училище или детска градина. Ако детето има проблеми с гълтането, тогава могат да се инжектират антибиотици.

Хирургично отстраняване на сливиците рядко необходими за възрастни. На децата може да се препоръча хирургична интервенция, ако:
 • Вашето дете има най-малко 7 пъти годишно с тонзилит
 • Подутите сливици пречат на дишането или поглъщането на дете
 • В сливиците се развива абсцес

Отстраняването на сливиците обикновено се извършва на амбулаторна база, Това означава, че детето ще може да се прибере вкъщи в деня след операцията. Но пълно възстановяване може да отнеме до две седмици.

След операцията гърлото на детето ще бъде язва, Тя също може да образува тумор на ушите. През този период след операцията, позволете на детето колкото е възможно повече ядете сладолед, изсмучете ледени кубчета и пийтестудени напитки. По време на възстановяване, имайте предвид, че детето става по-податливо на инфекция, отколкото обикновено. Избягвайте да натрупвате хора и да поддържате близки контакти с пациентите. Ако детето започне да кърви уста, веднага уведомете лекаря за това.

Най-лесният начин за предотвратяване на всички видове инфекции, включително тонзилит, е честа измиване на ръцете, Учете децата да мият ръцете си от детството!

Когато си миеш ръцете:
 • Не забравяйте да поставите сапун на ръцете си.
 • Измийте най-малко 15 секунди.
 • Изплакнете добре цялата повърхност на ръцете, т.е. между пръстите, китките, ако е възможно, измийте ръцете си до лакътя.
 • Изплакнете добре ръцете си след употреба на сапун, особено течен сапун.
 • Избършете ръцете с чиста кърпа.
 • Използвайте кърпата, за да изключите крана.

Ако не разполагате със сапун и вода, използвайте специални мокри кърпички на база алкохол, или специална течност, която се прилага само върху ръцете и се разтрива, като същевременно осигурява дезинфекционен ефект.

за други предпазни мерки можете да посъветвате кихане в ръкав или кърпа. Не използвайте същата чиния с човек, който киха или е просто болен. Също така избягвайте близък контакт с заразените хора.

При стенокардия можете да следвате някои от тези съвети, за да смекчите хода на курса.
 • Пийте повече течности, Трябва да бъде чай, супа, бульон, горещ шоколад и др.
 • Изплакнете гърлото си с топла вода и сол, Разбъркайте 1/2 чаена лъжичка сол в чаша топла вода и използвайте за изплакване.
 • Яжте мед и лимон, Разбъркайте меда в чаша гореща вода, стиснетеима лимон. Разтворът се охлажда при стайна температура, след което се изпива. Медът покрива и успокоява гърлото, а лимонът помага да се намали количеството мукус. Имайте предвид, че медът е алерген, така че не го давайте на децата до една година.
 • Смукайте твърди капки за кашлица, Това стимулира образуването на слюнка, която обгръща и изчиства гърлото.
 • Овлажнявайте въздуха, Опитайте се да овлажнявате въздуха, особено в товаСтаята, в която спите, ще улесни дишането. Когато използвате електрически овлажнители, сменете водата на всеки два дни, така че водата да не се натрупва там, напълнена с бактерии, което от своя страна може да доведе до допълнително обостряне на болестта.
 • Избягвайте дим и други замърсители на въздуха, Когато димът се вдишва, възпаленото гърло се влошава.
 • Не напрягайте гласа си, Постоянните разговори, напрежението на гласовите шнурове и силните викове водят до временна загуба на глас (ларингит).

също опитайте се да мислите за хората около вас, ако се почувствате зле, вземете почивен ден и ще бъдете излекувани в началния етап. Не заразявайте колегите си.