Отокът на Quincke е това заболяване

Всичко за отока на Куинк и неговото лечение.

Отокът на Куинк е остър, внезапно развиващ сесериозно заболяване, което засяга подкожна мастна тъкан и лигавиците. Тази патология има няколко имена: остър ангиоедем, оток trofonevrotichesky, гигантски уртикария, ангиоедем. Той го описва за първи път немски лекар ангиоедем през 19 век. В основата на развитието на първичната тип алергична реакция към освобождаването на биологично активни вещества. Хистамин, хепарин, серотонин и др под влиянието им пропускливостта на малки плавателни съдове се увеличава и следователно оток. Болните хора са от всички възрасти, но най-често ангиоедем възниква при млади жени. При деца и възрастни хора са болни по-рядко. Най-често се развива, когато оток алергена е вътре в тялото, като например инжектиране на наркотици или с храна. Но това е възможно, че просто удря кожата, алерген може да доведе до подуване. На снимката можете да видите истинския образ на пациента.

Причини за развитие на Quincke едем

Споменатите по-горе активни вещества, освободени приАлергичната реакция (медиатори) разширява капилярите и вените, поради които се увеличава тяхната пропускливост. Реакцията може да бъде причинена от специфични продукти: шоколад и яйца, ядки и цитрусови плодове, плодове и мляко; лекарства (антибиотици и сулфонамиди, бромиди и ацетилсалицилова киселина и др.) и химикали (например прахове за пране, различни аерозоли). Алергична реакция може да възникне при вдишване на миризмата на цветя и парфюми, от животинска ваксина или ухапвания от насекоми.

Шоколадът в комбинация с яйцеклетка може да причини алергична реакция и подуване на Куинке.

Ако отокът на Куинке е неалергичен,тогава появата му се дължи на наследственост. Едемът се развива под въздействието на специфични фактори - храна, лекарства, животни, козметика или неспецифични алергени - интоксикация, стрес, инфекция и хипотермия.

Болестите могат да бъдат провокирани от заболяваниячерен дроб, стомаха и щитовидната жлеза, кръвни заболявания, автоимунни и паразитни заболявания. В такива случаи болестта често става хронична с чести екзацербации.

В някои случаи причината за отока не може да бъде определена.

Как се проявява болестта?

Едемът Quincke започва съвсем неочаквано. Изведнъж на лицето има места с подчертан оток. Най-често това са устните, клепачите, бузите, лигавиците на езика, сливиците и мекото небце. Дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и половите органи се уголемяват.

Болката като правило, докато пациентите не саопит, но могат да се оплакват от напрежението на тъканите. Отокът е еластичен в своята консистенция и не оставя ями с натиск върху него, палпацията също е безболезнена.

Това заболяване носи определеноопасност: когато отокът се разпространява до ларинкса и езика, асфиксия (задушаване), афония (загуба на глас - човек може да говори само шепнешком), цианоза на езика. И това е опасно за живота.

Ако подуването на Куинк се разпространи в мозъкаили неговата мембрана, се появяват неврологични симптоми: припадъци по вид на епилепсия, афазия (загуба на способност да се говори съгласувано), хемиплегия (парализа на едната страна на тялото).

Патологията може да продължи няколко часа или дори един ден и след това да изчезне без следа. Но може да се върне отново. Често се свързва с уртикарията, която има същата патогенеза.

За да се определи подходящо лечение, отокът на Quincke трябва да бъде диференциран от няколко заболявания, симптомите на които са подобни на симптомите на описаното заболяване:

от еризипела, в която винаги има хиперемия;

</ li>
 • Синдром на Melkersson Rosenthal - заболяване, при което са характерни три симптома: уголемяване на устните, сгъване на езика и възпаление на лицевия нерв;
 • от лимфостаза, когато течността се натрупва в тъканите поради нарушения на лимфния дренаж;
 • от периостит (възпаление на периотема, при което се развива обезпеченият оток).
 • </ ul>

  Диагнозата се дължи на острите прояви на отока на Куинке и на историята на заболяването.

  Непосредствена помощ с подуване на Куинк

  Когато острото състояние на пациента е спешно необходимопричина "бързо" и хоспитализирани в отдела за алергия. Ако няма възможност за неговата кауза, пациентът трябва да бъде изпратено на всяка болница транспорт. За отстраняване на атака асфиксия е първа помощ: адреналин инжектиране, хормонална терапия се провежда - интрамускулно или интравенозно приложение глюкокортикоиди (преднизолон 60-90 мг или 8-12 мг deksazon).

  Десенсибилизиращо средство с антихистаминсредства (Suprastin, CLARITIN, Telfast Зиртек). Contrycal, епсилон-аминокапронова киселина се въвежда капка по няколко пъти на ден, докато не алергия атака - са въведени диуретици (Lasix от 40 до 80 мг във физиологичен разтвор болус), протеазни инхибитори Също така е необходимо.

  Ако сами вие знаете какво може да предизвикатетакова състояние, е необходимо, когато е възможно, да се опитаме да премахнем от организма причинителният фактор. Когато алергенът попадне в стомаха, трябва да пиете толкова, колкото можете, водата и да предизвикате повръщане, като по този начин пречиствате стомаха. Ако това е ухапване от насекоми, то е спешно да премахнете жилото и да изсмучете малко кръвта от раната, за да излезе отровата. Когато реакцията премина от инжекция, то над това място трябва да приложите турникет. Ако е направено в задника, препоръчително е да поставите лед на мястото на инжектиране и да поддържате краката в гореща вода - това ще забави развитието на оток.

  Преди да започнете лечението на болестта, е необходимодетоксикация на тялото - първа помощ, за която се използва хермосорбция (пречистване на извънрезна кръв) и ентеросорбция (пречистване на стомашно-чревния тракт с помощта на сорбенти).

  Tavegil - се използва за алергични заболявания.

  Започнете лечението трябва да бъде чрез елиминиранепървопричина, т.е. изолиран от човешки контакт с веществата, които могат да причинят подобни реакции. След първата помощта са определени калциеви препарати, ефедрин и аскорбинова киселина за повишаване на тонуса на симпатиковата нервна система. В контраст, парасимпатиковата активност и нива на хистамин, за да се редуцира чрез прилагане на атропин, дифенхидрамин, Suprastin, Tavegil.

  Много е важно да се намали съдовата пропускливост, защотокойто се използва от Аскортуин. Необходимо е десенсибилизиращо лечение с хормони (адренокортикотропен хормон, преднизолон, кортизон). Лечението се допълва с витамини от група В и гама глобулин за временно подобряване на имунитета.

  В наследствената форма на оток на Quincke, лечението се извършва с лекарства, които подобряват синтеза на липсващия C1 инхибитор в организма.

  Най-страшното и животозастрашаващо усложнениее оток на ларинкса, при който симптомите на остра респираторна недостатъчност бързо се увеличават. В същото време, гласът става дрезгав и може напълно да изчезне, лаенето на кашлица и много недостиг на въздух. И в такива случаи, ако първата помощ не бъде предоставена преди пристигането на линейката, всичко може да приключи трагично.

  Също така е опасна форма на оток, която е локализираналицето, защото мозъкът и неговите мембрани могат да бъдат засегнати. Може да се появят менингични симптоми, т.е. ще има синдром на Meniere - замаяност, гадене и повръщане. Тя също така изисква спешна помощ от квалифицирани специалисти, в противен случай има голяма вероятност за смъртоносен резултат.

  Когато може да се появи подуване на лигавицата на стомашно-чревния трактостра болка в корема, диария и повръщане, понякога дори симптоми на перитонит. Когато се засегне урогениталната система, може да се появят симптоми на остър цистит, което води до забавяне на урината.

  Основното превантивно действие е ограничаването на контактите с потенциални алергени. Необходимо е своевременно да се идентифицират и лекуват заболявания, които провокират неговото развитие.

  Независимо да се отнася категорично към отока QuinckeНе е възможно, въпреки че всеки, който страда от алергии, не е лошо да имаме винаги антиалергични лекарства, които се отпускат без рецепта в аптеките (Tavegil, Citrine, Letizen, Zodak).

  Коментари (0) към вписването "Едем Куинке е опасно заболяване, което заплашва живота"

  Свързан софтуер