Причините за отока и задържането на течности в тялото

Според научната дефиниция това е прекомернонатрупване на течност в тъканите. Човешкото тяло е 70% вода. Около 2/3 от тях са в клетките и 1/3 в междуклетъчното пространство. Увеличаването на обема на течността в междуклетъчното пространство всъщност е отокът. Има местни и общи отоци. Първият е свързан с определен орган или място на съдовото легло.

Това се случва, например, с болестилимфни съдове или вени на долните крайници, алергичен оток на лицето. Общият набъбване се придружава от подуване на тъканите в тялото и е характерно за заболявания на сърцето, бъбреците, стомашно-чревния тракт. Общото подуване става забележимо с натрупването на 3 или повече литра течност в тялото, най-често в резултат на бъбречна недостатъчност на сол и вода. Във всеки случай, подуване сигнали, че има някакъв патологичен процес във вас и е време да се обърне внимание на него. Има много причини, поради които има подуване. Ще разгледаме някои от тях, най-често срещаните. Обмислете всички важни причини за оток в човешкото тяло!

Една от причините за отока еповишено налягане в най-тънките кръвоносни съдове - капиляри. Друга причина е свързана с намаляване на съдържанието на протеини в кръвната плазма, особено албумини. Това води до намаляване на осмотичното налягане и освобождаване на течност от кръвта в тъканта. Образуването на отоци е също така причинено от повишаване на пропускливостта на капилярите, което се развива в резултат на токсичното им увреждане или възпаление. Лечението на тези заболявания трябва да бъде адресирано до лекар-терапевт.

Алергичен едем при хора може да се появи ввсяко място в тялото. Те са гъсти на допир, придружени от пруритус и зачервяване, а понякога и появата на дребномашен обрив. При такова подуване трябва да се консултирате с алерголог, а не само да излекувате симптомите, но и да премахнете корена на проблема - самата алергия.

Едемът на глезените е много тревожен симптом,защото той сигнализира за предстоящата сърдечна недостатъчност. Предпазливостта на сърцето е предшествана от задух. С развитието на сърдечните заболявания отокът може постепенно да се увеличава в обем - от глезените до бедрата. Кожата в зоната на "сърдечния" оток е бледо син, опъната, студена на пипане. Ако усетите, че изпитвате такъв оток, трябва да видите кардиолог.

Бъбреци, които не се справят с работата по един или друг начинпричини може също да изпращат вода в извънклетъчното пространство, образувайки оток. "Бъбречният" оток е мек, пикантен, появява се най-често по лицето и сутрин. Кожата в областта на подуване е суха и бледа. Прави впечатление, че бъбречната оток често "плаващ", който се движи бързо при смяна на положението на тялото. Бъбреците се лекуват от уролози.

Ако подуването не е свързано със сериозно заболяванеследните препоръки могат да ви помогнат. Преди всичко, трябва да ограничите консумацията на пикантни и пържени храни, както и течности, особено преди лягане. Менюто трябва да съдържа продукти, приготвени за няколко, зелени (на първо място - магданоз), пресни плодове и зеленчуци. Полезно е да се пие отвара от ленено семе: 4 супени лъжици. семена налейте 1 литър вода и заври 15 минути. След това се щам и вземете в топла форма 3 чаши 3 пъти на ден в продължение на 2-3 седмици. За вкус можете да добавите малко лимонов сок към получения бульон. Най-доброто средство за предотвратяване на отока е упражнението.

Едно от най-добрите решения е плуването. Тази дисциплина подобрява кръвообращението и укрепва съдовата система на тялото. Добро действие е масажът на пръстите и пръстите на краката. Освен това водните процедури, по-специално контрастният душ, помагат да се втвърдят кръвоносните съдове и да се предотврати появата на отоци. За тази цел сменете горещата вода 5-6 пъти на студена и обратно. В същото време спазвайте основното правило за втвърдяване, което казва: трябва да свикнете със студена вода постепенно.