Причини и болки на коленете

Изображение от lori.ru

Лека болка в колената се наблюдава периодичномного хора. Обикновено, здраво тяло се движи свободно и да не се предаде на своя "собственик" на проблеми, но при поява на болка в коляното при огъване нищо странно: коленните стави са особено уязвими, те имат голямо ежедневно натоварване (дори претоварване) и много лесно ранени. Щети и коляното наранявания често се случва по време на спорт или по време на дейности на открито, в процеса на работа или домашни дейности, свързани с физическо усилие.

Колянната става е най-голямата и най-голямакомплекс в структурата на човешкото тяло. Той се намира на кръстопътя на бедрената кост и две паралелни кости на гръдния кош: голяма и малка тибия. Костите на тазобедрените и коленете се държат заедно от мускулите, сухожилията и сухожилията; ролята на амортисьорите в колянната става се осъществява чрез специални хрущялни подложки, които имат формата на полумесец - менисци, а също така и за мобилността на коляното в страничните посоки. Пателата затваря капачката на коляното. Артикуларният хрущял защитава повърхността на костите от ударни натоварвания и благодарение на изключително гладката повърхност, обърната вътре, съединението се движи лесно и свободно.

Болести, които причиняват болка в колената

Ами ако боли коленете ми? На първо място, направете диагноза. Болка в коленете може да възникне с увреждане на коленния хрущял, връзки, сухожилия, възпаления на периартикуларните торбички и патологии на други елементи на колянната става.

Наред със симптомите на болката, пациентите могатсе оплакват от скованост на ставите, което означава, че ограничението за своята мобилност: лошо коляното наведе, почти неспособен странично движение. Болката често се придружава от хиперемия на съвместното зона, поява на оток; с засегнатата става е горещо на пипане от другата коляното или други стави на тялото. Съвкупността от тези симптоми може да показва развитието на възпаление на колянната става - артрит.

Най-големият процент от причините за болката в колената се дължи на наранявания (остри наранявания). Такива щети се появяват внезапно, обикновено при следните обстоятелства:

 • силен удар на коляното или коляното срещу солиден обект;
 • прекомерна и нестандартна за естественото положение на огъване на ставата;
 • рязко падане на едното или на двете колене.

Още в първите минути след нараняването има болка,развива натъртване (ожулване) и подуване на ставата; коленете боли много, интензивни и други симптоми. В резултат на травмата, нервните окончания и кръвоносните съдове често се повредят или изтръпват, причинявайки изтръпване, изтръпване или студено усещане в коляното и долния крак, а кожата става бледа или станала синкава.

Често срещани видове остри наранявания на коляното (лечението на болки в коляното в тези случаи започва с отстраняването на щетите):

 • Наранявания на сухожилията и сухожилията на колянната става в зоната на патела: разтягане, разкъсване.
 • Увреждане на мениса - хрущялни подложки за възглавнички.
 • Разкъсването на лигаментите на коляното, най-често ligamentum collaterale tibiale (тибиална обезпеченост).
 • Открити и затворени фрактури на долната частбедрената кост, горните части на пищяла и кост патела. Причината за фрактурата може да служи като пряк удар в коляното, ненормално навеждане и извъртане на ставата, тежък удар с коляното си върху нещо твърдо или спад, в който цялата тежест на тялото пада върху коляното.
 • Изместване на коляното (изместване на патела). Тази травма често се наблюдава при момичета и жени на възраст между 13 и 18 години, активно ангажирани в спорта. В резултат на фрактура или дислокация, понякога се наблюдава появата на ставна мишка: това е кост, хрущялен или тъканнен фрагмент, свободно поставен в ставата и предотвратява нормалното му функциониране.
 • Изместване на коляното. Такива щети са рядкост, тъй като това може да се случи само с много голяма сила; жертвата трябва незабавно да бъде отведена до лекар за предоставяне на квалифицирана медицинска помощ.

Болка в коляното, причинена от увреждане от прекомерно натоварване

Увреждане на елементите на колянната ставасе случват не само при едно силно въздействие, но и в резултат на постоянно повтарящи се натоварвания: движение, налягане. Прекомерен стрес върху колянната става, който води до дразнене на тъканите и възпалителни процеси, може да възникне при каране на велосипед или упражняване на подходящ симулатор, с лесна работа или няколко скока; хората, които се занимават с такива спортни дейности, коленете болят по-често.

Артропластика на коляното в резултат на претоварване:

 • Борсит колянна става - възпаление на мукозната синовиална торбичка на колянната става.
 • Тендонит, тениозис - възпаление или дистрофично увреждане на съединителната тъкан (сухожилия).
 • Синдромът на фибриновия филм - появата в ставите на ставите на сгъстяване или гънки; обикновено причинява болка под коляното.
 • Анатомичен синдром и синдром на болка - болки в предната част на ставата, възникващи от нараняване на патела, претоварване и наднормено тегло.
 • Възпалението на илиако-тибиалния лигамент (синдром) е увреждане на фиброзната тъкан на този лигамент, което е отговорно за стабилността на колянните и тазобедрените стави.

Други причини за болка в коляното

В допълнение към претоварвания и остри наранявания, болки в колената и в присъствието на други заболявания.

 • Остеоартритът. характеризираща се с унищожаване на ставните структури и често се случва на фона на стари наранявания, обикновено причинява болка в коляното, вариращи през деня: сутрин те са най-силни, след това намаляват. Болката, сковаността на движенията, подуването на коляното също предизвикват ревматоиден артрит. подагра. лупус еритематозус.
 • Една от честите причини за хронична болка в колянотов юношеството (момчета 11-15 години) е некроза на туберзоза (епифиза) на пищяла. Тя се проявява обикновено с болки, малко оток в предната част на колянната става, точно под пателата.
 • Кистата на Бейкър или гъбичният бурсит е гъста болезнена формация в шушулката, която също служи като източник на болка под коляното.
 • Инфекциозни лезии на кожата, стави (артритинфекциозен произход), костен (остеомиелит), ставни капсули (септичен тип бурсит) води до възпаление на болката на коляното и ограничаване на подвижността на ставите.
 • Болката в коленете може да се облъчва от други части на тялото (бедрата, гърбовете и т.н.) по време на компресиране на нервите или други патологии.
 • С болестта на König или дисекцияостеохондрит, фрагмент от хрущял се отделя от костта, умира и мигрира в общата кухина. При костни стави болестта на Кьонинг е рядко явление, но също така причинява болки в колената и проблеми с мобилността.

Какво да направите, ако болките в коленете пострадат

Ако се чувствате много силна болка в коляното при огъване или други натоварвания, забележите възпаление на коленната сухожилие, тогава само специалистът може да предпише болката в колянната става.

Пациенти с оплакване от болка в коленете (коляностави или коляно) е приета от травматолог (с подозрение за остра вреда), ревматолог, ортопед. Също така за отстраняване на синдрома на болката можете да се свържете с физиотерапевт, хиропрактор или масажист.